Dirk Gerlo over interview Novak Djokovic: "Hij laat de deur op een kier staan"

Novak Djokovic (34) heeft de radiostilte doorbroken. De Serviër, spilfiguur in een coronasoap begin januari in Australië, gaf voor het eerst duiding bij wat er zich in de eerste weken van 2022 allemaal heeft afgespeeld. Dirk Gerlo, onze tennisman bij de radio, schat Djokovic' discours in.

Novak Djokovic heeft nu voor het eerst gezegd dat hij zich niet heeft laten vaccineren. 

 

Hij vindt dat het zijn recht is om zijn medisch dossier geheim te houden. Hij vertelde dat hij niet tegen vaccinatie is en dat het vaccin belangrijk geweest is in de strijd tegen het coronavirus.

 

Maar hij verdedigt de vrijheid van keuze voor wat je met je eigen lichaam doet. Op basis van de informatie die hij heeft, heeft hij beslist om het vaccin niet te nemen.

 

Tot nu toe, dat zegt hij duidelijk. Hij laat de deur dus op een kier staan. In het fragment dat wij gezien hebben, zegt hij niet dat hij het nooit zal doen.

Novak Djokovic laat de deur op een kier staan voor een vaccin. In het fragment dat wij gezien hebben, zegt hij niet dat hij het nooit zal doen.

Dirk Gerlo

Djokovic zegt dat hij begaan is met zijn lichaam, maar dat geldt natuurlijk voor elke topsporter. Hij of zij kijkt altijd naar dat ene procentje dat het verschil kan maken.

 

De nummer één van de wereld beseft ook dat tennis een mondiale sport is en dat er overal andere richtlijnen en maatregelen zijn. Hij begrijpt dat hij zonder vaccin lang niet overal terechtkan.

 

Wat ik bij hem niet hoorde en bij het gros van de andere tennissers wél - 98 spelers uit de top 100 zijn gevaccineerd: zij die zich hebben laten vaccineren, hebben dat gedaan om anderen te beschermen.

 

Die anderen zijn tenniscollega's, toeschouwers en medewerkers van toernooien. Maar Djokovic aanvaardt dus de gevolgen.

"Toernooien missen? Afwachten met de lente en zomer in het vooruitzicht"

Novak Djokovic vertelde over de Australische saga ook nog eens dat hij geen documenten heeft willen manipuleren.

 

De gevolgen zijn alleszins groot, maar of hij toernooien zal missen, moet je afwachten met de lente en zomer in het vooruitzicht.

 

Roland Garros en Wimbledon waren tot voor een paar weken geleden uitgesloten en hij is bereid om die prijs te betalen.

 

Maar het zou best kunnen, zo weten Franse journalisten, dat er ginds in april ferm versoepeld wordt.

 

Het enige wat nu al zeker is, is dat hij volgende week in Dubai speelt. Daar is vaccinatie niet verplicht.

 

Of het duel met Rafael Nadal - het staat nu 21-20 - er nog komt? Laten we toch afwachten wat de regels straks zullen zijn. 

 

Djokovic heeft alvast gezegd dat hij nog een paar jaar wil tennissen. Die strijd is dus nog lang niet gedaan.

Het enige wat nu al zeker is, is dat hij volgende week in Dubai speelt. Daar is vaccinatie niet verplicht.

Dirk Gerlo