Ga naar de inhoud

WADA-baas haalt uit: "Doperen van kind is onvergeeflijk en verdient celstraf"

Er wordt vooral gekeken naar de entourage van Kamila Valijeva.

Hoeveel boter heeft de entourage van de 15-jarige Kamila Valijeva op haar hoofd bij de positieve dopingtest van de kunstschaatsster? WADA-baas Witold Banka wacht het onderzoek niet af om fel uit te halen. 

Kamila Valijeva mag van het Internationaal Sporttribunaal TAS wel nog deelnemen aan de olympische korte kür, maar de positieve dopingtest hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven het hoofd van de 15-jarige.

 

Hoe kan een minderjarige nu al positief testen op een verboden product? Bij die vraag wordt meteen naar de entourage van de Russische kunstschaatsster gekeken. Vooral trainster Eteri Toetberidze komt in het vizier.

 

Het Russische antidopingagentschap Rusada beloofde alvast een onderzoek te openen naar de entourage van Valijeva, maar ook het Wereldantidopingagentschap WADA zal de zaak verder onderzoeken.

 

Witold Banka, de baas van het WADA, kwam alvast met een fikse waarschuwing. "Het doperen van een kind is kwaadaardig en onvergeeflijk", zei hij. 

 

"Dokters, coaches en ander personeel die erbij betrokken zijn, zouden levenslang gebannen moeten worden. En ik vind dat ze zelfs een gevangenisstraf verdienen."

 

Banka waarschuwde ook dat Rusland, dat al een dopingstraf uitzit, dringend zijn sportcultuur moet veranderen. "Zeker op het vlak van de entourage moet de Russische cultuur worden omgegooid."

 

"Het is nog steeds de oude generatie coaches en dokters die werkt met de minderjarigen en de atleten. Het Russische ministerie voor Sport moet daar dringend iets aan doen."