Betrapte Kamila Valijeva krijgt toch toestemming om morgen korte kür te schaatsen

Het Internationaal Sporttribunaal TAS zal Kamila Valijeva niet tegenhouden om morgen deel te nemen aan de competitie in het kunstschaatsen. De 15-jarige topfavoriete legde vlak voor het EK een positieve dopingtest af, maar de Russen besloten om haar niet te schorsen.

Hoewel de positieve dopingtest van Kamila Valijeva al van voor het EK dateert, dus meer dan een maand geleden, kreeg de sporter door vertragingen bij het dopinglab pas tijdens de Winterspelen het slechte nieuws.

 

Valijeva had op dat moment al goud veroverd met de Russische ploeg, maar die medailleceremonie werd  steeds uitgesteld. Ook haar deelname aan de individuele competitie hing aan een zijden draadje. Omdat het Internationaal Olympisch Comité zelf niet wist wat het moest aanvangen, werd aan het TAS gevraagd om een oordeel te vellen.

 

Eén dag voor de korte kür besliste het panel van het TAS dat Valijeva gewoon mee mag doen. "We willen haar geen voorlopige schorsing opleggen", zegt Matthieu Reeb, algemeen directeur van het TAS.

 

Reeb haalt tal van redenen aan voor de beslissing. Wat in het voordeel van Valijeva sprak, is haar jonge leeftijd (15 jaar). "Bovendien staat er in het dopingreglement dat over een voorlopige schorsing niet gecommuniceerd mag worden om de sporter te beschermen."

 

"Als we haar niet hadden laten deelnemen, had dat voor onherstelbare schade gezorgd. Zo is het mogelijk dat we nu een voorlopige schorsing opleggen, maar ze aan het einde van de rit wordt vrijgesproken of slechts een lichte straf krijgt. Daarom kunnen we haar nu niet schorsen."

 

Ook over al dan niet goud voor Rusland in de teamcompetitie wou het TAS zich niet uitspreken. "Dat is afhankelijk van een definitieve uitspraak in deze zaak, die er sowieso nog zal komen."

Wat als Valijeva straks een medaille verovert?

Kamila Valijeva heeft nog iets meer dan 24 uur om zich voor te bereiden op de korte kür in het kunstschaatsen. Normaal gezien is ze de torenhoge favoriet voor het goud, maar in hoeverre heeft deze hele zaak de 15-jarige Russin mentaal gesloopt? Het antwoord kennen we morgen na 15 uur.

 

Mocht Valijeva effectief een medaille veroveren (dat weten we donderdag na de vrije kür), dan zal dat sowieso onder voorbehoud zijn, net als het goud dat ze al won in de teamcompetitie. Bij een mogelijke definitieve schorsing kan Valijeva haar medaille(s) kwijtspelen.

Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.