Ga naar de inhoud

Hanne Desmet zorgt voor beste prestatie van Belgische vrouw sinds 1936: "Op haar minste afstand"

Gisteren zorgde Hanne Desmet voor een Belgisch hoogtepuntje in Peking door 5e te worden op de 500m shorttrack. Een historische prestatie voor een Belgische vrouw. "Het is ook een geweldige opsteker voor haar", weet Sporza-journalist Bert Sterckx.

Sportjournalist Jonas Creteur diepte na de prestatie van Hanne Desmet gisteren een opvallende statistiek op. Het was de beste prestatie van een Belgische vrouw op een individueel nummer sinds 1936.

 

Ook voor Bert Sterckx, onze man in de Chinese schaatstempel, was de prestatie van Desmet een hoogtepunt.

 

"Na drie dagen hebben we al twee top 8-plaatsen. Op de vorige Winterspelen haalde alleen Bart Swings top 8, nu dus ook Hanne Desmet. Dat is een geweldigde opsteker na haar hersenschudding, een issue waar ze nu nog regelmatig last van heeft."

 

"Een 5e plek tussen de wereldtop is heel mooi voor haar, zeker omdat dit haar slechtste afstand is. In haar halve finale pakte ze het tactisch ook goed aan, vond ik. Ze zat mooi in het spoor van Schulting, zoals toen ze zilver pakte op de 1.000m op het WK van vorig jaar. Ze werd dan wel aangetikt door een Chinese en opgevist."

 

"Maar ik onthoud dat haar beste afstanden nog moeten komen."

 

In haar halve finale pakte ze het ook tactisch erg goed aan

Bert Sterckx

"Na al haar blessures is ze toch weer scherp geraakt"

Pieter Gysel was een tevreden bondscoach na de 5e plaats van zijn poulain Hanne Desmet. "We hadden geen verwachtingen. Ze heeft dit jaar amper een 500 meter gereden en is sowieso geen rassprinter." 

 

"Het blijkt hier wel dat ze na al haar blessures toch weer scherp is geraakt."

 

Of deze prestatie van Desmet nu de deur opent voor een medaille op een van haar favoriete afstanden, daarover wil Gysel zich niet uitspreken. "Ik doe geen concrete voorspellingen. Als je vandaag gekeken hebt, dan heb je gezien hoe het soms kan lopen in deze sport."

Het was een historisch straffe prestatie van Hanne Desmet

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Twitter). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Beluister De Tribune