Onze man in Peking: "Bubbelhotels geven soort gevangenisgevoel"

Er staan hekken rond de olympische hotels in Peking.

De Chinezen zijn er als de dood voor dat het land door de Olympische Winterspelen in nog meer coronamiserie gestort wordt. Gevolg: een closed loop-systeem dat het contact tussen olympiërs en de lokale bevolking verhindert. Onze man in Peking stelde vast wat dat betekent. Een incident op zijn hotelgang spreekt ook boekdelen: "Mijn gang stond vol marsmannetjes."

Het dramatische verhaal van Kim Meylemans is een voorbeeld van hoe nietsontziend Peking en bij uitbreiding de Chinese autoriteiten het coronarisico aanpakken. Meylemans, die een maand geleden corona doormaakte, levert negatieve na negatieve test af, maar moet toch nog extra in quarantaine. 

Bert Sterckx, die al sinds maandag ter plekke is, stelt vast dat de olympische hotels ondoordringbare burchten zijn om het contact tussen de lokale Chinezen en de deelnemers aan de Olympische Spelen te vermijden.

Er zijn hekken rond de bubbelhotels gebouwd mét bewakers. Die doen enkel de poort open om een olympische bus binnen of buiten te laten. "Niemand buiten de olympische bubbel kan erin én vooral: niemand kan eruit", stelde Sterckx vast.

"De coronamaatregelen zijn hier héél streng. In het begin van de pandemie waren er bij ons ook dingen waarvan we dachten dat we ver gegaan zijn, maar hier gaan ze dan toch nog een stap of 3, 4 verder."

"Die closed-loop - waar alleen de mensen van de Spelen in komen - vind ik het strafste: je rijdt de poort binnen van het hotel, die gaat weer dicht, de bus stopt, je stapt uit, de bus rijdt weer weg en de poort gaat weer dicht. Het is een soort van gevangenisgevoel, ik kan het echt niet anders omschrijven."

We mogen hier niet de straat op. Dat mocht in Tokio nog 1 keer per dag en na 2 weken mocht je daar de stad in.

Bert Sterckx

"We mogen niet de straat op, dat mocht bij de Zomerspelen in Tokio vorig jaar wel nog. Daar mocht je nog 1 keer per dag een keer naar de winkel en na 2 weken mocht je de stad in. Dat gaat hier nooit gebeuren. We mogen alleen naar de stadions gaan, maar dat mag niet te voet. Dat moet per bus."

En alles begon al van bij aankomst op de luchthaven. "Vanaf dat je hier met het vliegtuig landt, merk je meteen overal marsmannetjes van kop tot teen ingepakt. Dat gaat niet alleen over de mensen die contact hebben met wie van het vliegtuig stapt, maar ook de mensen die de bagage van de band halen bijvoorbeeld. Dat is in de luchthaven zo, maar ook daarbuiten."


"Onze bus werd zelfs ontsmet met een soort tuinsproeier bij het buitenrijden van de luchthaven. Maar we worden wel in te volle bussen naar de olympische sites gebracht."

"Iedereen heeft hier ook zijn gsm in een afsluitbaar plastieken zakje."

Beelden van bubbelhotel in Peking:

"Vandaag stond mijn gang vol marsmannetjes"

Eenmaal aangekomen blijven de Chinezen er kort op zitten. Vandaag vond er een incident plaats in het hotel van Sterckx: "Ik denk dat mijn buurman positief testte. Mijn gang stond plots vol marsmannetjes. Het was niet te doen."

"Hij kreeg een tafel voor zijn deur met een papier op dat hij moest wachten op het resultaat van zijn PCR-test, terwijl ze al meteen een nieuwe PCR-test uitvoerden tot hij bijna moest kokhalzen."

"5 man was met walkietalkies en een bus ontsmettingsmiddel in de weer om de gang te ontsmetten. Mijn buurman moet nu wachten op het resultaat, als dat ook positief is, moet hij in isolatie."

Er zijn overal "marsmannetjes" te bespeuren in Peking. Het zijn coronabestrijders van de Spelen.

Aparte olympische baan op snelweg

De Spelen krijgen absolute voorrang dezer dagen. Ook op de weg. Op de autosnelweg is sinds 10 dagen een apart rijvak voor de olympische bussen geopend. Niet-olympische voertuigen mogen daar tussen 6 en 24 u. niet op rijden.