Thibau Nys over de honden in Fayetteville: "Ze zagen er niet happy uit"

Onze reporter in Fayetteville was met een prangende vraag opgestaan. Gisteren raakten de Belgische crossers na een training in de VS niet uitgepraat over een hond. Wat was er aan de hand? Thibau Nys gaf een verklaring.

"Thibau Nys en Eli Iserbyt reden op kop na een training en ze waren voortdurend bezig over een hond. Blijkbaar een heel enge Amerikaanse hond. Ze wisten niet of die nu zou bijten of niet. Morgen ga ik ze het dus vragen: wat was dat nu met die hond?"

 

Zo sloot Maarten Vangramberen zijn dagboek in Fayetteville af. Onze verslaggever hield woord en voelde Thibau Nys aan de tand.

 

"Gisteren liepen 6 à 7 honden achter ons tijdens onze training", lachte de belofte. "De eerste keren konden we hen ontwijken omdat we sneller waren, maar plots stonden 3 honden voor ons op de weg en we wisten niet goed wat we moesten doen."

 

"We zijn teruggereden om meer snelheid te pakken, maar we hebben dan toch de remmen dichtgeknepen."

 

"Vincent Baestaens geraakte er wel voorbij. Hij stond 50 meter voor ons met de honden tussenin."

 

"We hebben daar een kwartier gestaan tot we de eigenaars te pakken kregen. Die hebben de honden aan de kant gejaagd. Ze zagen er niet happy uit, maar we konden er uiteindelijk wel mee lachen."

De eerste keren konden we de honden ontwijken omdat we sneller waren, maar plots stonden 3 honden voor ons op de weg en we wisten niet goed wat we moesten doen.

Thibau Nys

"Het wordt heel spannend in onze categorie"

Over naar de serieuze kant van de trip naar de VS: het WK voor beloften. Thibau Nys kende een verstoorde voorbereiding na zijn val op het BK. Is de reis naar de VS intussen al verteerd?

 

"Het voelde de eerste dagen niet zoals thuis, maar nu denk ik dat ik door de jetlag ben. Ik denk dat mijn vorm echt wel goed zit en nu staat alles in het teken van herstel."

 

"Er is veel energie in mijn blessure gekropen, maar ik ben tevreden over het gevoel op training. Ik mag zeker tevreden zijn met mijn vorm."

 

Nys zal het parcours pas morgen verkennen en miste ook de Wereldbeker in oktober, maar hij is naar eigen zeggen "enthousiast". "Het ziet er speciaal en leuk uit."

 

Een topfavoriet duidt hij niet aan. "Er zijn 6 à 7 kandidaten. Iedereen heeft al eens zijn moment in het seizoen gehad."

 

"Je kunt er geen lijn op trekken. Het wordt heel spannend, maar ik denk dat dat in elke categorie zo zal zijn."

 

Moet er dan een plan opgemaakt worden bij de Belgen? "We zijn volwassen genoeg om elkaar te helpen als het nodig is en als het kan, maar een plan opmaken is zo moeilijk."

Bekijk het gesprek:

WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)