Ga naar de inhoud

Kan een positieve test op het WK verborgen gehouden worden? "Onze ethiek laat dat niet toe"

Vraag het maar aan Quinten Hermans: ook op het WK veldrijden fietst het coronavirus mee. Kris Van der Mieren, de dokter van de Belgische wielerbond, geeft zijn kijk op de zaak rond de coronapositieve crosser en duidt ook goed het protocol van de Belgische equipe in Fayetteville.

"Iedereen is gezond en wel", was de belangrijke boodschap van Kris Van der Mieren gisteren op het persmoment. "We hebben een voorgeschiedenis, maar momenteel is iedereen oké."

 

Met die voorgeschiedenis doelt Van der Mieren op Quinten Hermans, een van de Belgische speerpunten. Hij testte zondag bij de verplichte afname positief en zag zijn WK door de neus geboord.

 

Hermans sprak woensdag zijn ontgoocheling uit. Hij argumenteerde dat hij lichtpositief was en dat de Ct-waarde van zijn test hoog was, wat het einde van een besmetting zou insinueren.

 

"Je kunt niet lichtzwanger zijn", reageert bondsdokter Van der Mieren. "We hebben zondag (23/01) een test gedaan. Bij een positief resultaat ging de quarantaine volgens het Belgische protocol in op maandag (24/01) en die zou 7 dagen duren. De 7e dag is de dag van het WK (30/01)."

 

"Daar moeten wij ons dus naar schikken. Wij moeten de regels ondergaan. Het is mogelijk dat Quinten op het einde van zijn infectie zat, maar dat is dan heel spijtig."

 

"Hij kon dat alleen maar kortsluiten als hij een herstelcertificaat gehad zou hebben. Het is dan heel jammer dat die besmetting niet in het begin opgemerkt is, dan zou hij dus wel een certificaat gehad hebben."

Quinten Hermans? Wij moesten ons schikken naar het Belgische protocol. Wij moeten de regels ondergaan.

Bondsdokter Kris Van der Mieren

"We doen zelftesten en we steken onze kop niet in het zand"

Voor de crossers was het vooral belangrijk om vóór de afreis naar de VS negatief te testen. Een negatieve wisser was noodzakelijk om op het vliegtuig te mogen stappen, op Amerikaans grondgebied zijn de regels minder streng, ook die van de Internationale Wielerunie UCI.

 

Bij de Belgen worden er alleen PCR-testen afgenomen als daar een duidelijke reden voor is. Om deel te nemen aan het WK is geen negatief PCR-resultaat vereist.

 

Stel: een Belgische deelnemer test kort voor de start van zijn of haar WK positief. Wordt dat resultaat dan geopenbaard of borrelt het idee dan op om die zelftest onder tafel te vegen?

 

Een stellige bondsdokter Kris Van der Mieren: "Het protocol zit erg goed in mijn hoofd. Aan een positieve sneltest moeten we consequenties verbinden, al was het maar om de sporter te beschermen."

 

"Maximale inspanningen leveren met een virale infectie kunnen je carrière en je leven in gevaar brengen. Onze ethiek laat dat dus niet toe. We doen zelftesten en we steken onze kop zeker niet in het zand."

WK veldrijden 2022 in Fayetteville (VS)
vrijdag 28 januari mixed team relay Italië
zaterdag 29 januari vrouwen junioren Zoe Bäckstedt (GBr)
  mannen beloften Joran Wyseure
  vrouwen elite Marianne Vos (Ned)
zondag 30 januari mannen junioren Jan Christen (Zwi)
  vrouwen beloften Puck Pieterse (Ned)
  mannen elite Tom Pidcock (GBr)