Herman Van Holsbeeck opgepakt in zaak rond voetbalmakelaar Henrotay

  Herman Van Holsbeeck, oud-manager van RSC Anderlecht, is vandaag aangehouden. Dat heeft VRT NWS vernomen uit betrouwbare bron. Hij was gisteren opgepakt in verband met de zaak rond voetbalmakelaar Christophe Henrotay en wordt in verband gebracht met private corruptie, fiscale fraude, witwassen van geld en vereniging van misdadigers.

  De bal in de zaak-Henrotay ging aan het rollen toen de spelersmakelaar in 2019 opgepakt werd in Monaco.

  Henrotay werd verdacht van witwaspraktijken en omkoping bij transfers. Er zou onder meer sprake zijn van frauduleuze retrocommissies. Ook bendevorming en valsheid in geschrifte werden hem ten laste gelegd.

   

  De transfers van onder anderen Aleksandar Mitrovic, Chancel Mbemba (beiden naar Newcastle) en Youri Tielemans (naar Monaco) kwamen in het vizier van de onderzoekers.

   

  Allemaal deals waarin Henrotay en voormalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck nauw samenwerkten.

   

  Henrotay had bovendien een overeenkomst met het oude bestuur van Anderlecht - met Van Holsbeeck als manager - dat hij een commissie van 3 miljoen zou opstrijken bij een eventuele verkoop van de club, zélfs als hij de koper niet zelf had aangebracht.

  Desondanks had het oude bestuur van Anderlecht blijkbaar geen zin om die 3 miljoen euro zelf te betalen. Daarop is geprobeerd om met valse contracten 2 van die 3 miljoen door koper Marc Coucke te laten betalen, die op die manier is opgelicht.

  Van Holsbeeck is ook verdachte in Operatie Zero

  Van Holsbeeck is ook genoemd in Operatie Zero, het grote voetbalschandaal van fraude en omkoping met ex-makelaar Dejan Veljkovic als spilfiguur.

  Vorige week heeft het federaal parket gevraagd om Van Holsbeeck en 56 anderen te vervolgen in deze zaak.