Nieuw probleem voor Novak Djokovic? "Buitenlandse sporters moeten gevaccineerd zijn in Frankrijk"

  Het Franse persagentschap AFP heeft bij regeringsbronnen vernomen dat alle profsporters gevaccineerd moeten zijn als ze aan competities willen deelnemen op Frans grondgebied. Dat kan kwalijke gevolgen hebben voor Novak Djokovic. Deelname aan Roland Garros lijkt dan minder vanzelfsprekend te worden. 

  Momenteel is het niet nodig om gevaccineerd te zijn als je het Franse grondgebied wil betreden, maar in Frankrijk wordt de vaccinatiepas ingevoerd. Het wetsvoorstel werd gisteren goedgekeurd in het parlement.

   

  Een negatieve test zal weldra niet langer volstaan om deel te nemen aan het publieke leven. Alleen een vaccinatiebewijs of een herstelbewijs van een coronabesmetting zijn geldig. 

   

  Persagentschap AFP weet dat alle sporters, ook profs, gevaccineerd zullen moeten zijn als ze in Frankrijk willen deelnemen aan competities en evenementen.

   

  Begin februari staan met een Grand Slam judo en de Six Nations rugby de eerste grotere manifestaties gepland, maar er wordt in Frankrijk natuurlijk al gekeken naar Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi dat op 16 mei begint.

   

  De Franse minister van Sport Roxana Maracineanu had vorige week nog laten verstaan dat Novak Djokovic welkom zou zijn in Parijs, maar er zou dus geen uitzondering meer gemaakt worden voor buitenlandse sporters zonder vaccinbewijs.

  Waar kan Novak Djokovic nog spelen?

  De niet-gevaccineerde Serviër zet vandaag voet aan de grond in zijn thuisland Servië, maar zal de Franse evolutie ongetwijfeld aandachtig volgen.

   

  "Normaal speelt Djokovic na de Australian Open altijd in Dubai, maar bij een demonstratietoernooi in december is vrijwel iedereen besmet geraakt in de Emiraten", vertelt onze commentator over het mogelijke verloop van Djokovic' parcours in 2022.

   

  "Daarna zijn er de toernooien in de VS met Indian Wells en Miami. Ik heb begrepen dat er ook daar een vaccinatieverplichting is. Daar moet hij dus ook weer rekenen op een uitzondering."

   

  Dat wordt aansluitend ook het verhaal voor Roland Garros. "Hij zou er kunnen spelen als hij een uitzondering aanvraagt en een reeks negatieve testen indient, maar ook daar zijn nog veel hindernissen."

   

  Twee weken later volgt Wimbledon. "Daar heb je een negatieve PCR-test nodig en zou er ook een quarantaine van 10 dagen zijn. Heeft Djokovic dat er voor over?"

   

  Het grandslamverhaal stopt niet veel later in New York. "Daar is men heel streng. Kijk naar de NBA met vedette Kyrie Irving: hij mocht de thuiswedstrijden van zijn club Brooklyn Nets niet spelen omdat hij niet gevaccineerd is. Djokovic moet ook daar rekenen op clementie en tot wanneer houdt hij dat vol?"

  "Bij Bayern München hebben vaccinweigeraars zoals Joshua Kimmich bijvoorbeeld zich wel laten vaccineren, nadat hun loon was ingehouden en onder druk van de publieke opinie."

  Novak Djokovic moet ook bij de andere grandslamtoernooien rekenen op clementie en tot wanneer houdt hij dat vol?

  Novak Djokovic