Fabio Jakobsen maakt zijn Tour-debuut: "Ik denk dat Cavendish dat ook mooi vindt"

  Fabio Jakobsen kijkt met veel zin het nieuwe wielerjaar tegemoet.

  Na zijn miraculeuze terugkeer aan de top van het sprinterskorps mag Fabio Jakobsen dit jaar voor het eerst meedoen voor de knikkers in de Tour de France. Ten koste van ploegmakker Mark Cavendish. "Mark heeft me het voorbije jaar veel gesteund en ik hem. We blijven dat doen", vertelt de Nederlandse sprintbom van Quick Step-Alpha Vinyl.

  Bekijk het interview met Fabio Jakobsen:

  Het was het wielersprookje van 2021. Fabio Jakobsen die na een doodsmak in de Ronde van Polen weer uitgroeide tot een van beste sprinters ter wereld.

   

  In de Vuelta snelde Jakobsen 3 keer naar de dagzege, met de puntentrui als toetje. "Na die Vuelta had ik de bevestiging dat ik weer kan sprinten, winnen en 3 weken op een fiets kan zitten", vertelt Jakobsen.

   

  "De Vuelta was natuurlijk een wedstrijd, maar het was tegelijkertijd ook een groot trainingskamp voor dit seizoen."

  Cavendish is de beste sprinter aller tijden. Het is bijzonder dat ik het dit jaar mag proberen in de Tour.

  Fabio Jakobsen

  Dit jaar mag Jakobsen op etappejacht gaan in de Tour de France. "Het is mijn eerste Tour ooit. Het motiveert me enorm dat die koers op mijn planning staat. Ik zal eerst een rit proberen te winnen, daarna zien we wel."

   

  Dat betekent ook dat Jakobsen binnen Quick Step-Alpha Vinyl de voorkeur krijgt op Mark Cavendish, die vorig jaar nog 4 ritzeges op zak stak.

   

  Wringt dat niet bij Cavendish? "Ik kom heel goed overeen met Cav", zegt Jakobsen. "We zijn ploegmaten en concurrenten. Maar we koersen nooit tegen elkaar."

   

  "Ik kijk vooral op naar Cav. Hij is de beste sprinter aller tijden. Het is bijzonder dat ik het dit jaar mag proberen in de Tour. Ik denk dat Cav dat ook mooi vindt. Hij heeft me vorig jaar gesteund en ik hem ook. We zullen dat blijven doen."

   

  Jakobsen beseft wel dat het snel kan gaan in de sprintorde. "Nu ben ik sprinter nummer 1 in de ploeg. Maar als je niet wint, kan je snel zakken naar plek 3 in de hiërarchie."

  BEKIJK: Jakobsen wint zijn 1e van 3 Vuelta-ritten in 2021

  "Veel wedstrijden die ik in het voorjaar wil winnen"

  Er is niet enkel de Tour. Jakobsen droomt ook van een overwinning in de sprintklassiekers.

   

  "Er zijn veel wedstrijden in het voorjaar die ik wil winnen. Ik zal me focussen op Kuurne-Brussel-Kuurne, Brugge-De Panne, eventueel Gent-Wevelgem en de Scheldeprijs. Tussendoor rijd ik ook Parijs-Nice", doet Jakobsen zijn voorjaarsprogramma uit de doeken.