Ilan Van Wilder wil 2021 vergeten: "Je kan zien dat ik hier gelukkig ben"

Ilan Van Wilder

Na een turbulent tweede jaar bij DSM lijkt Ilan Van Wilder (21) verlost van alle zorgen. Dat laat het klimtalent, opgevangen door Quick Step-Alpha Vinyl, zelf ook uitschijnen. "Ik ben bezig met mijn vak, maar het draait om plezier", zegt de leeftijdsgenoot van Remco Evenepoel, die graag een grote ronde wil rijden.

"Ik voel me goed. Je kunt op mijn gezicht aflezen dat ik gelukkig ben. Het voelt als thuiskomen", lacht Ilan Van Wilder, die bevrijd werd door Patrick Lefevere van zijn vertroebelde relatie bij DSM.

 

"Het was een moeilijke periode, maar ik heb het volledig achter mij kunnen laten en focus me nu op de toekomst en de goeie dingen."

 

"Ik ga er niet te veel meer over zeggen, maar soms mislukt een huwelijk. Dit was geen huwelijk, meer een relatie tussen een werknemer en een werkgever."

 

"We hebben ontdekt dat we niet met elkaar konden samenwerken. Dan is het beter om er een punt achter te zetten."

 

"Ik heb vrijheid nodig", schetst de klimmer. "Ik ben bezig met mijn vak, maar het draait om plezier. Dat heb ik de laatste maanden ontdekt."

 

"Bij deze ploeg vind ik dat automatisch. Hier wordt veel gelachen. Bij DSM was het serieuzer."

 

"Toen ik groen licht kreeg om een andere ploeg te zoeken, waren er heel wat kandidaten. Voor mij was het meteen duidelijk dat ik naar een Belgische ploeg wou."

 

Mentaal oplapwerk heeft hij na dat bewogen jaar naar eigen zeggen niet echt nodig. "Ik heb het niet gemakkelijk gehad, maar het is automatisch gebeterd door naar deze ploeg te komen. Ik ben gelukkig en dat is alles wat ik nodig heb momenteel."

Bij deze ploeg vind ik automatisch plezier. Hier wordt veel gelachen. Bij DSM was het serieuzer.

Ilan Van Wilder over zijn transfer

"Niet hetzelfde programma als Remco, maar we komen goed overeen"

De gewenste Belgische ploeg is dus Quick Step-Alpha Vinyl geworden. Wat wordt de rol van de nummer 3 van de Ronde van de Toekomst in 2019, nota bene een jeugdproduct van Lotto?

 

"Ik heb persoonlijke ambities, dat ga ik niet verbergen. Maar ik ben hier om in de eerste maanden te zien hoe de ploeg werkt, om te koersen en om plezier te hebben. Dat heb ik vorig jaar gemist. Ik wil veel koersen en dan zien we wel hoe het loopt."

 

"Als ik een goeie ploegmaat moet zijn, dan zal ik dat ook zijn", zegt Van Wilder, die bij de jeugd in de schaduw van Remco Evenepoel stond. Zullen de twee bij dezelfde ploeg uit elkaars vaarwater blijven?

 

"We rijden niet hetzelfde programma, maar we zullen elkaar wel een paar keer kruisen. Dat is totaal geen probleem. We komen goed overeen."

Ik heb ambities, maar als ik een goeie ploegmaat moet zijn, dan zal ik dat zijn.

Ilan Van Wilder

Evenepoel wil zich bewijzen in de Vuelta, Van Wilder wil zelf eindelijk debuteren in een grote ronde. 

 

"Daar kijk ik wel naar uit, ja. Het wordt tijd dat ik er eentje rijd. Welke? Dat is nog niet bepaald. Ik ben niet alleen in deze ploeg, de plaatsen zijn beperkt."

 

Ploegmanager Patrick Lefevere verklapte dat het wellicht de Giro wordt, maar Van Wilder tempert nu al de verwachtingen.

 

"Een klassement is nog veel te vroeg. Ik moet dag per dag kijken wat het geeft."