Is WK in VS in gevaar? Belgische wielerbond: "Willen zeker zijn dat het in alle veiligheid kan"

  Na het BK is het voor heel wat renners nu nog toewerken naar het WK later deze maand in Fayetteville. Maar boven dat kampioenschap pakken zich donkere coronawolken samen. "Op dit moment gaan we ervan uit dat het WK zal plaatsvinden, maar we willen zeker zijn dat we in alle veiligheid kunnen reizen", klinkt het bij de Belgische wielerbond.

  "We zijn blij dat het BK gereden is voor alle categorieën", blikte Tom Van Damme, voorzitter van de Belgische wielerbond, terug. "Vooral voor de jeugd en voor de vrouwen is dat heel belangrijk. Sportief was het een succes, maar het blijft jammer dat er hier geen publiek was."

   

  Het BK was er dus een achter gesloten deuren door de coronamaatregelen, maar ook het WK dreigt er anders uit te zullen zien. Hier en daar wordt er zelfs geopperd om het WK toch niet in de VS te houden.

   

  "Vanuit de UCI hebben wij nog niets vernomen", vertelt Van Damme. "Ik heb al geprobeerd om contact op te nemen met de sportcoördinator, maar dat is nog niet gelukt. Op dit moment ga ik ervan uit dat het WK zal doorgaan."

   

  Maar de Belgische bond zit toch met vraagtekens. "Omikron raast niet alleen door de VS, maar door de hele wereld. Ik denk dat het voor heel wat landen moeilijk zal zijn om een volwaardige delegatie af te vaardigen. Daarnaast zal onze medische staf de situatie ook heel goed opvolgen om te kijken of we in alle veiligheid kunnen afreizen."

  We zijn daar verantwoordelijk voor onze jeugdrenners. We moeten zeker zijn dat we daar in alle veiligheid kunnen reizen.

  "Zeker voor de jeugd is dat belangrijk. Wij zijn daar toch verantwoordelijk voor jongeren en we nemen die beslissing dan ook niet  lichtzinnig. Je wilt niet dat er daar jongeren in quarantaine moeten of, erger nog, naar het ziekenhuis."


  "Morgen is er een sporttechnische commissie om de selecties te bepalen, maar ook dit zal een thema zijn."


  "Of er een plan B is, weet ik niet. Ik weet wel dat er vorig jaar in Oostende pas heel laat beslist is om het WK voor de jeugd te schrappen. Pas 10 dagen op voorhand. Ik hoop dat de UCI dat nu sneller zal doen, voor alle landen hun tickets geboekt hebben."

  Lees ook: