Jan Ullrich ontkent verslaving: "Maar ik ben wel opnieuw aan de dood ontsnapt"

  Jan Ullrich won de Tour de France in 1997.

  Oud-Tourwinnaar Jan Ullrich heeft voor het eerst na zijn recente ziekhuisopname gesproken over zijn gezondheid. "Ik had een trombose en een zeer zware bloedvergiftiging", zegt de 48-jarige Duitser.

  Het was een zorgwekkend en ietwat vreemd verhaal dat 10 dagen geleden de wereld werd ingestuurd.

  Toen Jan Ullrich half december terugkeerde van een reis naar Cuba, moest het vliegtuig een tussenlanding maken omdat de Duitser zich niet goed voelde.

  Ullrich werd opgenomen in een ziekenhuis in Mexico. "Omdat hij opnieuw hervallen is in zijn drank - en drugsverslaving", gaf Bild als reden aan.

   

  In een gesprek met de Duitse krant nuanceert Ullrich nu dat verhaal. "Het klopt dat ik opgenomen ben in een ziekenhuis. Ik had een trombose en een zeer zware bloedvergifting. Maar ik ben niet opnieuw verslaafd."

  "Bij het begin van de behandeling onderging ik een drugstest, en die was natuurlijk negatief", zegt de Duitser.

  Lance Armstrong was de eerste persoon die mij is komen opzoeken in het ziekenhuis in Mexico. Hij heeft me goed geholpen.

  Jan Ullrich

  "Door rugproblemen ben ik 2 centimeter kleiner geworden"

  Eind september vertelde Ullrich in de podcast van zijn vroegere rivaal Lance Armstrong dat hij al eens aan de dood ontsnapt is door een drank- en drugsverslaving.

  "Je kent mijn verhaal, 3 jaar geleden ging het echt slecht met mij. Ik ging dezelfde weg op als Marco Pantani. Ik was bijna dood. In Mexico ben ik opnieuw aan de dood ontsnapt."

   

  Armstrong bracht Ullrich trouwens enkele bezoekjes toen hij in het ziekenhuis in Mexico lag. "Hij was de eerste persoon die mij is komen opzoeken in het ziekenhuis. Hij heeft me goed geholpen. Ik wil hem daarvoor bedanken."

   

  Ullrich gaf nog mee dat hij sukkelt met rugproblemen. "Drie of vier tussenwervelschijven zijn ondertussen helemaal ingezakt. Ik ben nu nog maar 1m81 groot, vroeger was ik 1m83."

  Wie is Jan Ullrich?

  Jan Ullrich was profrenner van 1995 tot en met 2006. In 1997 boekte hij zijn grootste triomf met eindwinst in de Tour de France. Ullrich was toen 23. 

  Later botste de Duitser in de Tour vaak op Lance Armstrong. In totaal eindigde hij liefst 5 keer tweede in het eindklassement.

  Naast zijn Tour-zege kroonde Ullrich zich ook 2 keer tot wereldkampioen tijdrijden en werd hij olympisch kampioen op de weg in 2000. Hij won ook 1 keer de Vuelta.

   

  In de laatste jaren van zijn carrière ging het mis. Ullrich liet zich in met de omstreden sportarts Fuentes en werd schuldig bevonden aan bloeddoping. Later geraakte hij verslaafd aan drugs en drank.