Pro League reageert: "We hopen dat gerecht snel duidelijkheid schept"

  De Pro League heeft akte genomen van de verklaringen van Dejan Veljkovic in de reportage van Pano over georganiseerde fraude in het Belgisch voetbal. "Elk initiatief dat de integriteit van het voetbal in gevaar brengt, keuren we af."

  De naam van Dejan Veljkovic valt al drie jaar in een van de meest spraakmakende gerechtelijke onderzoeken in ons land: Operatie Zero. Hij is de eerste spijtoptant in de Belgische justitiegeschiedenis. In ruil voor strafvermindering vertelde hij aan de speurders alles wat hij weet over zijn zwarte boekhouding. 

   

  "De Pro League zal niet op individuele cases ingaan, maar herhaalt dat zij elke daad en elk initiatief die de integriteit van het voetbal in gevaar brengen, ten stelligste afkeurt", klinkt het woensdag in een persbericht. 

   

  "De verklaringen van Dejan Velkovic zijn elementen uit een gerechtelijk onderzoek. De Pro League herhaalt haar oproep aan het gerecht om zo snel mogelijk duidelijkheid te brengen voor alle betrokken partijen en voor het voetbal in zijn geheel."        

   

  De Pro League wijst erop dat er sinds het uitbreken van Operatie Zero heel wat maatregelen zijn genomen om de macht van makelaars en tussenpersonen aan banden te leggen en uitwassen te verkomen. Er wordt gewezen op de invoer van het clearinghouse, de nieuwe reglementen voor makelaars, een nieuwe ethische code en de toepassing van de antiwitwaswetgeving als enige profliga in Europa.

  Veljkovic praat in Pano over illegale deals die hij sloot met onder meer trainers Georges Leekens, Peter Maes en Ivan Leko. Ook clubbestuurders als Herman Van Holsbeeck, Dirk Degraen en Vincent Mannaert komen in opspraak, net als scheidsrechters Sébastien Delferière en Bart Vertenten.   


  De reportage schetst een cynisch beeld van het Belgisch voetbal, waarin trainers, bestuurders en refs hopen een graantje te kunnen meepikken met behulp van offshore bedrijven en ingewikkelde financiële constructies die opgezet werden door supermakelaar Veljkovic. 


  Zelfs de Belgische Voetbalbond (KBVB) is mee betrokken in het schandaal, dat uiteindelijk leidde tot een aantal hervormingen die de Pro League de voorbije jaren uitrolde.