Is ons voetbal properder geworden na het schandaal? “Er is een voor en na oktober 2018”

  Peter Vandenbempt laat zijn licht schijnen over de impact van de bom in 2018.

  De vuile was van het Belgische voetbal kwam plots bloot te liggen. In Pano deed Dejan Veljkovic nog eens uit de doeken wat er zich in de catacomben van de stadions afspeelde. Maar is er sinds het schandaal in 2018 veel veranderd? Journalist Peter Vandenbempt maakt drie jaar later een inschatting.

  Peter Vandenbempt: "Is ons voetbal properder geworden? Ik verwijs daarvoor altijd naar een hooggeplaatste figuur binnen het gerecht die meewerkte aan het onderzoek. Hij maakt de vergelijking met de transportsector."

   

  "Zij waanden zich jaren onaantastbaar, tot ze bij een grootscheeps onderzoek tegen de lamp liepen. Sindsdien was er een soort geregulariseerde werking. Dat zal bij het voetbal ook zo zijn."

  Er was toch een soort sfeer van straffeloos- en onaantastbaarheid. Dat is toch veranderd na 2018.

  Peter Vandenbempt

  "Er was toch een soort sfeer van straffeloos- en onaantastbaarheid. Zonder controles waardoor iedereen zijn zin deed. Dat is toch veranderd na 2018." 

   

  "Ik kan me niet voorstellen - al steek ik mijn hand niet in het vuur - dat er zich nog clubs bezondigd hebben aan valse scoutingfacturen om spelers en trainers in het zwart te betalen."


  "Het zou een bijzonder interessante oefening zijn of de uitgaven voor scouting vóór en ná oktober 2018 drastisch gedaald zijn. Misschien is dat plots een pak minder. Dat zou erop wijzen dat het daarvoor toch niet zo correct liep."

  Voetbal onder vergrootglas

  "Hoe je het ook draait of keert: sinds de affaire leeft het Belgisch voetbal onder een vergrootglas, ze staan in de schijnwerpers. Zo boog de politiek zich over de fiscale en parafiscale voordelen voor clubs."

   

  "Het voetbal is er zich van bewust geworden dat het anders moet. Zwaargewichten bij grote clubs maken er een erezaak van om het voetbal te hervormen."

  Het voetbal laat zien tegenover de politiek: we zijn van goeie wil om te veranderen.

  Peter Vandenbempt

  "Zo kwamen er al maatregelen zoals de registratie van makelaars en het clearinghouse, dat toekijkt op alle contracten die makelaars en spelers afsluiten. Voetbalclubs en tussenpersonen vallen ondertussen eveneens onder de preventieve antiwitwaswet." 

   

  "Het voetbal laat dus wel zien tegenover de politiek: we zijn van goeie wil om te veranderen. Al moeten er nog stappen gezet worden om de transparantie te bevorderen."


  "Het zou dan ook fout zijn om te concluderen dat er nu een prachtig georganiseerd systeem is waarin er niks meer fout loopt. Maar clubs weten sinds 2018 wel: als we foefelen of sjoemelen bestaat de kans dat we gepakt worden."

  Bekijk de integrale Pano-uitzending op VRT NU:

  De passage van Peter Vandenbempt in Laat