Croonen: "Fouilleren is niet onze bevoegdheid, pakkans en sancties moeten omhoog"

  Het was een bewogen voetbalweekend op de Belgische velden, vooral dan door enkele incidenten met supporters. De Pro League greep al in door uitsupporters voorlopig niet meer toe te laten in de stadions. Voorzitter Peter Croonen kwam in Terzake tekst en uitleg geven.

  "Er zijn dit weekend echt grenzen overschreden", onderstreepte ook Pro League-voorzitter Peter Croonen. Maar de oplossing voor het toenemende supportersgeweld is niet zo eenvoudig te vinden. "We willen met dat verbod op uitfans vooral een afkoelingsperiode creëren."

   

  "De sfeer in de stadions is toch anders zonder uitfans, we hebben dat in het begin van het jaar ook gezien. Een extra voordeel is dat het ook een antwoord is op de kritiek van bepaalde virologen. Er zijn zo geen lange busreizen meer nodig en het was ook vooral in de uitvakken dat de mondmaskerplicht minder goed gerespecteerd werd."

   

  "We weten dat we nu ook fans straffen die er niets mee te maken hebben, maar we moesten iets doen. We moesten een signaal geven."

   

  "Het aantal incidenten is gestegen ten opzichte van de periode voor de coronacrisis, maar dat is, denk ik, in de hele maatschappij zo."

  We weten dat we nu ook fans straffen die er niets mee te maken hebben, maar we moesten iets doen. We moesten een signaal geven.

  Maar moet er ook niet beter gecontroleerd worden? Hoe raakt dat pyrotechnisch materiaal in de stadions? "We hebben als clubs niet de wettelijke mogelijkheden om echt te fouilleren. We zijn ook de politie niet en dat willen we ook niet zijn. Dat uit het stadion houden, is voor de clubs bijna een onmogelijke opdracht. Er is nog geen echte zero tolerance tegenover die zaken. Dat zal de komende weken ook besproken worden met de overheid."

   

  "Maar ik denk vooral dat de pakkans en de straffen omhoog moeten. Dat kan alleen maar als alle clubs ook de juiste infrastructuur hebben, zoals camera's. Dat ontbreekt nu in sommige stadions. En, telkens er een incident is, moet er streng worden opgetreden. Dat verandert misschien het gedrag. En alle politiezones en clubs moeten de regels op dezelfde manier toepassen."

   

  "We zullen de komende week dus ook kijken naar het regelgevende kader. Hoe zit dat in elkaar en hoe kunnen we het versterken en vereenvoudigen."

   

  "Los van dit alles is het heel belangrijk dat we blijven overleggen met de harde kernen. Je mag niet onderschatten hoe belangrijk dat voetbal is voor die mensen. Ze zijn ook belangrijk voor ons. We willen sfeer in het stadion. Maar dit was geen sfeer meer, dit was gewoon geweld. En dat moeten we ten strengste afkeuren."

  Bekijk het interview met Peter Croonen in Terzake