Ga naar de inhoud

Pro League reageert met verbod: "Geen bezoekende supporters meer in alle wedstrijden"

 ma 6 december 2021 13:33

De raad van bestuur van de Pro League heeft zich vanochtend over de zware incidenten in Antwerpen en Luik gebogen en er een streng gevolg aan gegeven. "Tot het einde van dit kalenderjaar zijn er geen bezoekende supporters meer toegelaten in alle wedstrijden van de Pro League." Het gaat om de Jupiler Pro League, de 1B Pro League en de Croky Cup.  

De vergadering van de raad van bestuur was al gepland, maar de gebeurtenissen van gisteren beheersten de agenda. "Zowel de analyse van de Covid-maatregelen als het bredere veiligheidsbeleid werden besproken", klonk het na de meeting.

De raad van bestuur herhaalde haar veroordeling van de incidenten van gisteren in Beerschot-Antwerp en Standard-Charleroi, maar bedankte ook de overgrote meerderheid van de supporters die dit weekend "solidair gehoor gaf aan de oproep van de Pro League en de clubs om de regels te respecteren en het mondmasker te dragen".

De Pro league benadrukte het onaanvaardbare en criminele gedrag van de incidenten en nam een stevige maatregel: "Na overleg besloot de raad van bestuur om vanaf de eerstkomende speeldag tot het einde van het kalenderjaar geen bezoekende supporters meer toe te laten in alle wedstrijden van de Pro League." Het gaat om de Jupiler Pro League, 1B Pro League en Croky Cup.

"Deze maatregel installeert een afkoelingsperiode rond onze wedstrijden en zal, door het tijdelijk stopzetten van busreizen door bezoekende fans, ook zijn impact hebben op de viruscirculatie die we zo kunnen beperken."

Deze maatregel heeft ook een impact op de viruscirculatie.

"Intensere samenwerking met overheden en kabinetten"

De Pro League wil niet dat maanden van intensieve en constructieve samenwerking met de verschillende overheden en kabinetten gehypothekeerd worden door de incidenten van gisteren.

"Daarom zullen deze trajecten verder geïntensifieerd worden met nadruk op het harmoniseren van de maatregelen en de verhoging van de pakkans en het elimineren van de straffeloosheid."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Van Bever: "Situatie even ontzenuwen"

Stijn Van Bever, de woordvoerder van de Pro League, vertelt dat er snel een consensus was om maatregelen te nemen. "We willen eerst en vooral benadrukken dat de meerderheid van de supporters zich aan de maatregelen heeft gehouden", zegt hij.

 

"Maar we hebben besloten om tijdelijk geen uitsupporters toe te laten. We komen ten eerste tegemoet aan de vraag van de virologen om de viruscirculatie te beperken in de bussen die naar de uitwedstrijden rijden. Ten tweede helpt het om de situatie in de stadions even te ontzenuwen."

 

"Er loopt al even een traject in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken. We zullen dat traject voortzetten. Er zijn schandalige zaken gebeurd, maar het zijn daden van een bijzonder kleine groep. We gaan ons dus ook richten op die groep."

 

Van Bever ziet dat de spanning in de samenleving ook boven water komt in de stadions. "De samenleving eindigt niet aan de poorten van het stadion", zegt hij. "Na de lockdowns en met de nieuwe coronamaatregelen is er meer spanning in de samenleving en dat zie je ook in de stadions."

 

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ziet de ingreep van de Pro League als "een positief signaal". Ze roept de clubs op om deze beslissing consequent toe te passen. "De clubs moeten hun verantwoordelijkheid nemen om het verwerpelijk gedrag van bepaalde supporters onmogelijk te maken", klinkt het.

Bekijk het interview met Stijn Van Bever

Lees ook: