Ga naar de inhoud

Beerschot: "Er is één schuldige, maar zo'n type kan je moeilijk uit je stadion bannen"

 ma 6 december 2021 10:51
Het Kiel stond gisteren helaas in vuur en vlam.

Sportief zit Beerschot al een heel seizoen in de hoek waar de klappen vallen en gisteren heeft het zich ook al niet van zijn beste kant laten zien. De derby tegen Antwerp ontspoorde volledig op Het Kiel. Ondervoorzitter Walter Damen: "Ik verwijt niemand iets, zeker niet de stewards. Die ene man heeft het verbrod. Het is een dwaas."

Bij Beerschot likken ze hun wonden. Een "supporter" van de thuisaanhang kon zich in de derby tegen Antwerp niet meer inhouden en bestookte het vak met de bezoekers met een vuurpijl. Ook daarna waren er opstootjes bij de vleet in de tribunes.

 

"Dit gaat voor mij ver boven het onaanvaardbare", reageert ondervoorzitter Walter Damen the day after. "Dit maakt het voetbal kapot en het brengt de club enorm veel imagoschade toe."

 

"Als club zijn wij hier ook objectief aansprakelijk voor, maar daar zou ik toch wel eens naar willen kijken of dat nog altijd moet gelden. Het is duidelijk dat dit een individuele actie is. Er is één schuldige: die man."

 

Hoe kan zo'n individu een match dan op deze manier gijzelen? "Zo'n type kan je moeilijk uit je stadion bannen. Je geeft hem een stadionverbod en de volgende keer staat er iemand anders."

 

"Het vraagstuk gaat voor mij ook verder dan de vraag: hoe kan dit? Ik vraag me ook af waarom zoiets in een derby moet en of dit dan verbonden moet worden aan het feit dat voetbal een volkssport is. Soms is dat voor mensen hun enige uitlaatklep in de week. Waarom juichen er ook fans als zo'n vuurpijl gegooid wordt?"

 

Had de club dit dan niet kunnen vermijden? Damen: "We hebben vooraf lang gepraat over hoge hekken. Ik verwijt niemand iets, zeker niet de stewards. Die ene man heeft het verbrod. Het is een dwaas."

"Hoe gaan we om met corona?"

De Raad van Bestuur van de Pro League zit deze voormiddag samen om alle incidenten, ook de ongeregeldheden in Standard-Charleroi, te bespreken. Walter Damen is zelf ook aanwezig.

 

"Ik zal er 3 dingen zeggen. Ten eerste: de andere fans mogen hier niet voor bestraft worden. Het was een individuele actie."

 

"Ten tweede: ik wil een volwassen gesprek opstarten met de betrokkenen. Politie, stewards, ... Hoe is dat gebeurd? Was het optreden van de politie te agressief?"

 

Corona vormt het derde onderwerp. "Hoe gaan we er mee om? Er waren enerzijds de zenuwen voor de derby. We waren al gespannen. Duwen we de fans dan nu niet te veel in een keurslijf?"

 

"Je mag niets meer op de tribunes. Roken mag niet, je frustraties uitroepen mag niet, Bengaals vuur mag niet. Terwijl we het toejuichen als fans rookpotten langs de weg zetten om hun spelersbus uit te wuiven."

 

"Buiten het stadion mag je op café een pint drinken zonder mondmasker en hoef je dat niet te dragen, in de tribune - ook in de buitenlucht - moet het wel. Een stadion lijkt een andere maatschappij. Dat vind ik toch raar."

 

"Anderzijds is het blijkbaar niet zo ingewikkeld en moeilijk: 8.000 à 9.000 van de 10.000 hebben zich wél gehouden aan de plicht van een mondkapje", concludeert de ondervoorzitter.

De andere fans mogen hier niet voor bestraft worden, maar duwen we de supporters ook niet te veel in een keurslijf door corona?

Walter Damen
Jupiler Pro League
Beerschot
einde
0-1
Antwerp
Lees ook: