Ga naar de inhoud

Nieuwe Cercle-coach Thalhammer: "We zullen de fans overtuigen"

Dominik Thalhammer

Van de ene op de andere dag is Dominik Thalhammer de nieuwe coach van Cercle. De Oostenrijker moet de Vereniging behoeden voor de degradatie. "We hebben veel werk voor de boeg", sprak Thalhammer maandag bij zijn persvoorstelling.

Ondanks een prima prestatie tegen KV Mechelen en een eerste thuiszege van het seizoen kreeg Yves Vanderhaeghe dit weekend de bons als trainer van Cercle Brugge. De opvolger stond ook al meteen klaar: Dominik Thalhammer.

De 51-jarige Oostenrijker werd in september in eigen land ontslagen bij eersteklasser LASK, waar hij ruim een jaar aan het roer stond. Daarvoor was hij 9 jaar bondscoach van de Oostenrijkse nationale vrouwenploeg. In Brugge heeft Thalhammer een contract tot juni 2023 ondertekend.

"Ik ben heel trots hier te zijn. Het project spreekt me heel erg aan", zegt Thalhammer, die maandagmorgen de training van groen-zwart bijwoonde, maar nog niet leidde. 

Er ontbrak de voorbije weken niet zoveel. We moeten nog aan de details werken en dan zal het team veel beter worden.

Dominik Thalhammer

"Dit team heeft veel potentieel, er zijn veel interessante en getalenteerde spelers. De ploeg past perfect bij mijn spelvisie. We willen powerplay op de mat brengen en hoog druk zetten. Ik denk dat we daarvoor de spelers hebben, ze zijn snel en dynamisch."

"De voorbije weken slaagde Cercle erin om de tegenstander te domineren en kansen te creëren, er ontbrak niet zoveel. We moeten nog aan details werken en dan zal het team veel beter worden."

"Ik kijk uit naar de komende weken. Ik heb ongeveer 10 matchen gezien van Cercle. Ook de competitie ken ik goed. Vorig seizoen heb ik met LASK tweemaal tegen Antwerp gespeeld in de Europa League. Ik ben onder de indruk van het voetbal in België, het is dynamisch en erg fysiek."

Dominik Thalhammer werd op de persconferentie geflankeerd door technisch directeur Carlos Avina.

"We zullen de fans overtuigen"

Het plotse ontslag van Yves Vanderhaeghe heeft bij een deel van de Cercle-fans kwaad bloed gezet. Thalhammer beseft dat hij die supporters voor zich zal moeten winnen.

"De huidige situatie is niet eenvoudig. Ik begrijp de fans, die van Yves hielden. Maar ik zal mijn best doen voor de club. Ik zal er alles aan doen om opnieuw successen te behalen met Cercle Brugge, met dynamisch en intensief voetbal."

"In mijn carrière als coach ben ik al vaak geconfronteerd geweest met moeilijke situaties. We hebben veel werk voor de boeg. Maar we zullen de fans overtuigen. We zullen proberen goed voetbal te brengen."

Voorzitter Goemaere: "Begrip voor emoties bij de fans"

Ook voorzitter Vincent Goemaere nam het woord. Hij probeerde achterban te sussen en gaf uitleg bij de timing van Vanderhaeghes ontslag. "Die was misschien vreemd, maar gezien de persoonlijke situatie van Yves werd dit pas gisteren doorgevoerd", vertelde Goemaere, die het ontslag uitstelde omdat Vanderhaeghe recent zijn vader verloor.

"Ik heb begrip voor de emoties bij de fans. Yves blijft voor ons een topmens, we hebben veel respect voor hem. Maar ons puntentotaal is niet voldoende. De beslissing gaat uiteraard niet over de persoon Yves maar over de sportieve situatie. De 17e plaats in de stand strookt niet met onze ambities. We moeten punten pakken, er zijn geen excuses meer."

"Het enige dat nu kan helpen, is resultaten boeken. Deze actie was niet tegen Cercle en de fans, maar voor Cercle. Er ligt een plan op tafel om de resultaten te behalen die Cercle verdient. Wij moeten nu door deze situatie. Ik heb veel over mijn hoofd gekregen, ik sta dan ook in de frontlinie. Maar nu moeten we de bal gewoon tussen de palen krijgen."

Sinds AS Monaco in 2017 Cercle Brugge overnam, heeft groen-zwart de reputatie van trainerskerkhof. "Ik ga niet volledig akkoord dat alles vanuit Frankrijk georganiseerd wordt", reageerde Goemaere.

"Sinds de komst van Oleg Petrov is er een duidelijke visie. Er is een managementteam ter plaatse en de beslissing worden ook ter plaatse genomen. Ik denk echt wel dat we de juiste stappen aan het zetten zijn en ik ben de eerste die predikt dat we stabiliteit en continuïteit nodig hebben. Maar er is nog werk aan de winkel, dat is meer dan duidelijk."

Er is een managementteam ter plaatse en de beslissing worden ook ter plaatse genomen.

Vincent Goemaere