Otto Vergaerde over nieuwe ploeg Trek-Segafredo: "Extra stap zetten in een grote ronde"

  Otto Vergaerde zal niet langer Mathieu van der Poel op sleeptouw nemen.

  Otto Vergaerde (27) heeft zijn plekje in het peloton gevonden. "Ik ben een echte helper", zegt de aanwinst van Trek-Segafredo tijdens de Zesdaagse van Gent, waar hij zijn pistecapaciteiten nog eens aanboort. "Ik ben misschien wel goed genoeg voor de piste, maar ik ben niet snel genoeg."

  Een vijftal jaar geleden leek Otto Vergaerde uit te groeien tot een van de nieuwe Belgische pistetalenten, maar hij is nooit helemaal ontbolsterd. Vergaerde is meer geëvolueerd als wegrenner, maar voelt zich in 't Kuipke in Gent weer in zijn sas.

   

  "Het loopt niet altijd zoals je wil", vat hij de voorbije jaren filosofisch samen. "Maar als je het fysiek aankunt en alles mentaal blijft opbrengen, dan komt er altijd iets goeds uit."

   

  De piste was vroeger de speeltuin van Vergaerde. "Hier werk je constant op interval en je motor groeit daar enorm van. Vergelijk het met veldrijden, waar je ook voortdurend in het rood gaat."

   

  "Als je dat aankan en je herstelt van de inspanningen, dan word je beter. Als je genoeg tijd krijgt om die zaken in te plannen, dan kun je daar sterker van worden."

   

  "Een pistier als Kenny De Ketele is misschien snel naar de piste gegaan. Als hij 15 jaar geleden de huidige begeleiding gehad zou hebben, dan had hij misschien ook op de weg gescoord."

  "Ik ga van een grote ploeg naar een grote ploeg"

  Otto Vergaerde beschouwde zich rond 2015 als een volwaardige baanwielrenner, maar is ook niet blind voor zijn manco. 

   

  "Ik ben niet snel, helemaal niet. En de piste was meer en meer op de sprint gericht. Kijk naar de kampioenschappen: daar scoren de snelle renners."

   

  "Ik denk dat ik nu misschien zal moeten kiezen. Ik ben misschien wel goed genoeg voor de piste, maar ik ben niet snel genoeg. Je kunt net zo goed zijn als iemand anders, maar dan verlies je de sprint..."

   

  En dus leeft Vergaerde zich ook uit op de weg. Dat deed hij sinds 2019 in de ploeg van de broers Roodhooft, maar volgend jaar rijdt hij voor Trek-Segafredo, het team van Jasper Stuyven.

   

  "Dat is superleuk, maar Alpecin-Fenix was ook een supermooie ploeg. Het is niet dat ik van een kleine naar een supergrote ploeg ga, wel van een grote naar een grote ploeg."

  Ik denk dat ik nu misschien zal moeten kiezen. Ik ben misschien wel goed genoeg voor de piste, maar ik ben niet snel genoeg.

  Otto Vergaerde

  "Geen grote ronde was een zure afsluiter"

  Bij zijn nieuwe werkgever hoopt Otto Vergaerde nog wat meer fond te kweken door een grote ronde te rijden. "Ik heb al met de ploeg gesproken en normaal rijd ik een van de 3 grote rondes."

   

  "Ik hoop dat zo'n deelname een extra stap zal zijn. Dat ik dit jaar een grote ronde heb gemist, was een domper."

   

  "Ik kon niet naar de Tour omdat ik in de Ronde van Zwitserland mijn voet had gebroken en de Vuelta miste ik omdat ik van ploeg verander."

   

  "Dat was een beetje een zure afsluiter van mijn seizoen", zegt Vergaerde, die zichzelf naar eigen zeggen perfect kan inschatten.

   

  "Ik ben echt een helper. Ik weet wat ik kan. Ik ben sterk, maar ik zal nooit veel winnen. Ik ben in de ploeg om mensen te helpen winnen."