Ga naar de inhoud
De Ketele en Ghys zegevieren in Gent.

Kenny De Ketele neemt met Robbe Ghys in stijl afscheid van 't Kuipke

 zo 21 november 2021 18:11

Kenny De Ketele en Robbe Ghys hebben de 80e editie van de Zesdaagse van Gent gewonnen. De Belgische tandem maakte zijn favorietenrol waar, al werd de finale wel onthoofd door een val in de laatste ploegkoers. Rivalen Michael Morkov en Lasse Norman Hansen likten hun wonden, Jasper De Buyst en Roger Kluge eindigden tweede. De afscheidnemende De Ketele rijdt normaal nog één zesdaagse, maar de pistemeeting in Rotterdam dreigt geschrapt te worden.

Drie duo's in de running

Met 3 koppels - De Ketele/Ghys, Mørkøv/Hansen en De Buyst/Kluge - maakte Gent zich op voor een spannende slotdag van de Zesdaagse. In de openingsnummers werden er nog wat punten gesprokkeld, vooral De Ketele en Ghys profiteerden daarvan.

 

Met 354 punten voor Mørkøv/Hansen en De Ketele/Ghys keek 't Kuipke naar een traditionele nagelbijter tijdens de ploegkoers. Ook Kluge en De Buyst stonden nog in dezelfde ronde, maar hadden duidelijk minder punten. Ze moesten dus een ronde sneller rijden dan de andere duo's.

 

De ploegkoers begon met een aangenaam steekspel tussen de sterkste renners. Kluge en De Buyst kozen voor het offensief, maar de reactie van de anderen bleef uiteraard niet uit. Keisse en Cavendish waren in de aanvangsfase zelfs de grote winnaars, ze kwamen terug tot op 1 ronde van de 6 leiders.

Zware smak Hansen en Cavendish

Het laatste nummer van de Zesdaagse was net halfweg, maar toen ging het helemaal mis. Thijssen reed over een natte plek en kon zijn fiets nog maar net onder controle houden. De Ketele ontsnapte, maar Hansen en vooral Cavendish kwamen zwaar ten val.

 

Cavendish bleef een tijd liggen, kwam wel zelfstandig recht, maar moest uiteindelijk op een draagberrie 't Kuipke verlaten. Hansen ging na de onderbreking verder, maar de wereldkampioenen waren uitgeschakeld voor de winst. Ze verloren in het laatste deel van de ploegkoers nog 5 ronden.

Cavendish en Hansen komen zwaar ten val

De Ketele wint laatste Zesdaagse in Gent

Er volgde wel nog een spannende eindstrijd tussen De Ketele/Ghys en Kluge/De Buyst. Het laatste duo moest de Zesdaagse beëindigen met een ronde extra voorsprong, maar De Ketele was niet van plan om zich in zijn Gent een laatste triomf te laten afsnoepen.

 

Samen met Ghys zette hij nog een straffe 'doublette' op poten. De Buyst en Kluge deden nog wat ze konden, maar moesten uiteindelijk de strijdbijl begraven. De Ketele sluit zo toch met een knaller zijn loopbaan af.

 

De Ketele komt met 5 eindzeges op gelijke hoogte van Matthew Gilmore. Enkel Keisse en Clark (7 keer), De Wilde (9 keer) en Sercu (11 keer) deden nog beter. Het was mogelijk de laatste Zesdaagse die De Ketele afwerkte. Ook in Rotterdam gaat hij normaal gezien later dit jaar nog van start, maar het coronavirus trekt daar waarschijnlijk een streep door.

De Ketele en Ghys winnen de Zesdaagse in Gent na (korte) ontknoping in de ploegkoers

De Ketele is blij, maar heeft het ook over anticlimax: "Het was niet fair meer"

"Het liep de hele namiddag heel goed", analyseerde Kenny De Ketele zijn laatste dag in 't Kuipke. 

 

"We wonnen bijna alles en ik voelde me heel goed. Maar toen was er dat ongelukkig moment met die val door water op de piste. We hadden geen kans en slierden weg."

 

De Ketele en Robbe Ghys bleven recht, maar uitdager Lasse Norman Hansen viel wel stevig. Die val dwarsboomde de kansen van de Denen op de eindzege. 

 

"Het was een anticlimax", besefte De Ketele. "Hansen deed daarna nog wel mee, maar het was niet fair meer."

 

"Het overvalt me nu op een andere manier. Het einde was kort en heftig", zegt De Ketele, die nu misschien bondscoach wordt. "Dat is nog een vraagteken, maar ik zou het heel graag doen."

 

Jasper De Buyst werd met Roger Kluge uiteindelijk nog de grootste belager van De Ketele en Ghys. "Ze waren te sterk", was hij eerlijk.

 

"We hebben een goeie Zesdaagse gereden en waren de op twee na beste ploeg. Na die val voelde Hansen zich duidelijk niet meer lekker. We reden nog wel om te winnen, maar de terechte winnaars staan op 1."

Eindstand
    punten rondes
1. Kenny De Ketele/Robbe Ghys 376  
2. Roger Kluge (Dui)/Jasper De Buyst 307  
3. Michael Mørkøv (Den)/Lasse Norman Hansen (Den) 368 +6
4. Iljo Keisse/Mark Cavendish (GBr) 266 +7
5. Otto Vergaerde/Jules Hesters 160 +13

Zesdaagse van Gent

18:29

De Ketele: "Het overvalt me nu op een heel andere manier"

18:28

De Buyst: "Parijs 2024 is wel een piste die open ligt"

18:15

De Ketele en Ghys winnen de Zesdaagse in Gent na (korte) ontknoping in de ploegkoers

18:12

Einde!

De Ketele en Ghys winnen de Zesdaagse, de 80ste editie na een mooi tweede deel van de ploegkoers. De Buyst en Kluge dreven de renners van Sport Vlaanderen tot het uiterste, maar ze moeten zich tevreden stellen met de 2e plaats. De onfortuinlijke Hansen is samen met Morkov 3e.

18:10

De Buyst alles of niets

De Buyst gaat nog eens door zonder omkijken, maar de reactie van Ghys is heel fluks. De Ketele wint zijn laatste Zesdaagse met Robbe Ghys aan zijn zijde. 

18:09

Nog 10 ronden

Plaatst Kluge of De Buyst nog een laatste dodelijke versnelling? Het ziet er niet naar uit. De Ketele heeft in zijn laatste Zesdaagse de eindzege voor het grijpen. 

18:08

De Buyst denkt ook even aan een doublette, maar geeft het op. Het ziet er geweldig uit voor Kenny De Ketele en Robbe Ghys.

18:07

De Ketele hangt op een 20-tal meter van Kluge, de Belgen van Sport Vlaanderen lijken de situatie onder controle te hebben. 

18:06

De Ketele en Ghys ronden hun doublette af, Kluge wil meteen herstellen maar het gaat wat moeizamer. De Ketele haalt alles uit de kast. Wat een nummer! 

18:04

De Ketele gaat vol

Nog 35 ronden en De Ketele gaat zowaar op de pedalen staan. Ghys/De Ketele zullen voor een doublette moeten gaan om de overwinning binnen te halen. 

18:03

De sprints hebben geen enkele waarde meer uiteraard. De Deense wereldkampioenen en De Ketele/Ghys stonden op dezelfde hoogte, maar De Buyst en Kluge hebben een pak minder punten. Het gaat om de rondes, niet langer om de punten. 

18:02

Nog 49 ronden

Kluge zit in het defensief en doet er alles aan om de ontsnapte De Ketele te pakken te krijgen. Als De Ketele en Ghys het kunnen ronden dan mogen ze weer dromen van de eindzege. 

17:59

De eerste minuten zitten er nagenoeg op. We maken ons op voor de laatste 50 ronden en de bijhorende sprints. Kunnen De Ketele en Ghys nog iets klaarspelen? 

17:56

Kluge en De Buyst

Doen de Lotto-ploegmaats een gooi naar de eindzege? De Ketele en Ghys volgen op een ronde, de Deense wereldkampioenen hebben geen reactie meer in huis. Hansen en Mørkøv zullen vrede moeten nemen met een plek op het podium.

17:53

Ghys heeft geen medelijden met de gehavende Hansen en trekt meteen ten aanval. De aflossing met De Ketele verloopt soepel. 

17:50

We zijn vertrokken!

Nog een 20-tal minuten en we kennen de winnaars van deze Zesdaagse van Gent. Kluge en De Buyst beginnen er in elk geval als leiders aan, ze hebben een ronde voorsprong op De Ketele/Ghys en op Mørkøv/Hansen.

17:49

We maken ons klaar

De ontknoping van deze Zesdaagse van Gent staat op het punt om te beginnen. De renners duiken dan de laatste 50 rondes in. Grijpen De Ketele en Ghys nog de eindzege? Kluge en De Buyst beginnen er wel als leiders aan. 

17:44

Cavendish verlaat op een draagberrie 't Kuipke. Hij zwaait nog naar de aanwezige fans, maar het ziet er op deze manier toch niet goed uit.