Kelly Everts rolde met zoon Liam weer de cross in: "Nu meer schrik dan bij Stefan"

  Het gezin Everts en de motorcross lijken onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de rijke carrière van papa Stefan Everts, is het nu zoon Liam die aan de weg timmert. En dus trekken ze weer van wedstrijd naar wedstrijd. "Ik hoop dat hij kan bereiken wat hij wil bereiken en daar wil ik hem in steunen", vertelt mama Kelly Tureluren.

  Volgend seizoen treedt Liam Everts aan in de MX2. De droom is natuurlijk de MXGP. "Ik ben heel blij dat het gelukt is voor hem", vertelt zijn mama Kelly. 

   

  Een van de gevolgen is natuurlijk dat ook Kelly opnieuw in de motorcrosswereld gezogen wordt. Is dat voorbestemd? "Waarschijnlijk", lacht ze. "Ik denk er zo niet over na. We doen het al jaren. Ik heb met Stefan de hele wereld rondgereisd en dan is het een paar jaar rustiger geweest. En nu zie je alles weer opnieuw beginnen."

   

  "Ik doe het niet tegen mijn zin, hoor. Liam heeft zelf beslist dat hij ervoor wil gaan en hij mag dat doen van mij."

   

  "We kennen eigenlijk niets anders. We zijn erin opgegroeid. We zijn nooit thuis in het weekend, dat is zo. En als we thuis zijn is het veel regelen. Maar ik mis de vrije tijd niet. Ik ben dit zo gewoon."

   

  De familie heeft nog een dochter, Mylee. Hoe verdelen ze de aandacht? "Dat is niet gemakkelijk. Tijdens de week traint zij altijd, we brengen haar elke dag naar het turnen. Zij krijgt in de week onze aandacht. Ze wil niet altijd meekomen naar de cross, maar ze wordt dan overal verwend. Ze is het volledig gewoon."

  We kennen niets anders. We zijn nooit thuis in het weekend, maar ik mis de vrije tijd niet.

  Kelly Everts

  "Ik hoop gewoon dat Liam kan bereiken wat hij wil bereiken"

  De vergelijking tussen papa en zoon wordt al veel gemaakt, maar wat zit er in Liam van zijn moeder? "Het sportieve heeft hij zeker van Stefan, en ook het doorzettingsvermogen. Maar hij zal ook wel dingen van mij hebben, hoor. Hij is bijvoorbeeld heel bekommerd om mensen en hij is ook wel georganiseerd. Alles moet netjes en in orde zijn."

   

  En de vlotte babbel heeft Liam van beide ouders. "Liam is wie hij is, ook voor de camera. Hij is dat al gewoon van kindsbeen af."

   

  Of de crosscarrière ooit zo'n hoge vlucht zal nemen als die van zijn vader wil mama Kelly nog niet zeggen. "Ik kan nog totaal niets vergelijken. Ik kan alleen maar hopen dat hij het zo goed mogelijk doet en dat hij kan bereiken wat hij wil bereiken. Daar wil ik hem in steunen en helpen."

  Stefan en Liam Everts.

  "Toen hij vorige week viel, heb ik geschreeuwd voor mijn tv"

  En toch is het niet hetzelfde om met je man rond te trekken of met je zoon. "Ik heb wel wat schrik als hij aan het rijden is. Met je kind is dat veel erger dan met Stefan. Tijdens de race spookt er vanalles door mijn hoofd. Wat gaat er gebeuren? Hoe gaat dit eindigen?"

   

  "Ik heb het niet onder controle bij Liam. Bij Stefan had ik de indruk dat hij het altijd onder controle had. Die wist hoe ver hij over zijn limiet kon gaan. Maar een kind moet dat nog aftasten en soms loopt dat mis. Ik weet niet of hij over zijn limiet zou gaan voor iets. Ik kan het minder goed inschatten."

   

  Vorige week nog kwam Liam Everts zwaar ten val. "Hij was heel goed aan het rijden, zo had ik hem al lang niet meer zien rijden, en toen gebeurde het. Ik was blij dat hij rechtstond want dat had veel erger kunnen aflopen. Ik heb geschreeuwd thuis voor tv."

  Bekijk de reportage met Kelly Everts