Topsporters getuigen over mentaal welzijn in driedelige Canvas-documentaire

  Louise Carton is een van de vele topsporters die getuigt over het mentale welzijn van atleten.

  Vanaf maandag 29 november is er een nieuwe Canvas-documentaire te bekijken over de mentale gezondheid van topsporters: De prijs van de winnaar. In de driedelige documentaire zijn er getuigenissen van onder anderen Bashir Abdi, Axelle Klinckaert, Kim Mestdagh, Frank Boeckx, Fanny Lecluyse en Louis Vervaeke.

  De voorbije zsomer werd de mentale gezondheid van topsporters plots wereldnieuws. 

   

  Naomi Osaka liet verstek gaan voor Roland Garros, Simone Biles trok zich terug op de Olympische Spelen en Nafi Thiam barstte in tranen uit na haar gouden plak. 

   

  Ze spraken zich openlijk uit: de druk op topsporters is enorm, de verwachtingen zijn hoog, de doelstellingen soms onrealistisch. 

   

  Canvas heeft een neus voor relevante thema’s en was toen al maanden bezig aan een documentaire reeks over dat onderwerp.

   

  In de driedelige documentaire De prijs van de winnaar getuigen Vlaamse topsporters uit diverse disciplines over de keerzijde van hun leven als atleet. 

   

  Centraal in de reeks staat het mentale welzijn van de sporters. De getuigen zijn of waren allemaal professionele atleten. De meesten zijn nog actief, enkelen zijn recent gestopt.

   

  Zo zijn er getuigenissen van onder meer Ann Simons (judo), Louise Carton, Eline Berings, Bashir Abdi en Soufiane Bouchikhi (atletiek), Axelle Klinckaert en Gaelle Mys (gymnastiek), Kim Mestdagh, Retin Obasohan en Tomas Van Den Spiegel (basketbal), Frank Boeckx (voetbal), Fanny Lecluyse (zwemmen) en Louis Vervaeke (wielrennen).

  Een gezonde geest in een gezond lichaam?

  De getuigen praten over eetstoornissen, stress en machtsmisbruik, over eenzaamheid, depressie en burn-out. 

   

  In de context van de topsport kunnen die fenomenen extreme vormen aannemen, maar het zijn tegelijk ook breed-maatschappelijke thema’s die de makers van de reeks bespreekbaar willen maken. 

   

  In die zin gaat De prijs van de winnaar niet over topsport zelf, maar zullen veel mensen zich herkennen in de problematiek, die ook in andere geledingen van de maatschappij aanwezig is.

   

  Sommige atleten getuigen in de reeks voor het eerst over wat hen is overkomen tijdens hun carrière. 

   

  Vaak contrasteren die ervaringen heel erg met het beeld dat het grote publiek van hen heeft. Wat in de media verschijnt, is slechts een fractie van wat er echt omgaat in het hoofd en het leven van de topsporter.

  Bekijk de trailer van De prijs van de winnaar

  De prijs van de winnaar: vanaf maandag 29 november om 21.20
  uur op Canvas en VRT NU.