Ga naar de inhoud

Turnster Simone Biles heeft spijt: "Ik had niet naar Tokio mogen gaan"

 di 28 september 2021 08:28
" "
Simone Biles is de meest gelauwerde turnster aller tijden, ze ging in Tokio voor 6 keer goud, maar kende mentale problemen.

De Amerikaanse turnvedette Simone Biles heeft haar spijt uitgesproken voor haar deelname aan de Olympische Spelen in Tokio. Ze had beter niet meegedaan, zegt de meervoudige olympische en wereldkampioene in New York Magazine. "Als je kijkt naar alles wat ik de voorbije 7 jaar doorgemaakt heb, had ik nooit meer in het olympische team moeten komen."

Biles pakte 4 keer goud in Rio en ging voor 6 keer goud in Tokio, maar door fysieke en mentale problemen sloeg de 24-jarige Amerikaanse de meeste wedstrijden over.  Ze haalde nog zilver met het team en brons op de balk.

"Ik had al ruim voor Tokio moeten stoppen, toen het in de media 2 jaar lang over Larry Nassar ging. Het was te veel. Maar ik was niet van plan om me door hem iets te laten afpakken waarvoor ik sinds mijn zesde heb gewerkt."

"Ik wilde hem dat plezier niet van me laten afnemen. Dus ik zette door zolang mijn geest en lichaam dat toestonden."

Biles onthulde begin 2018 dat ook zij is misbruikt door Nassar, de voormalige arts van het Amerikaanse turnteam, die werd veroordeeld tot 175 jaar celstraf voor het misbruik van honderden turnsters.

"In Tokio werd ik almaar nerveuzer, fysiek was ik er niet klaar voor"

De 19-voudige wereldkampioene nam een lange pauze, maar pakte in de aanloop naar de Spelen van Tokio haar turncarrière weer op. Biles ging naar de Japanse hoofdstad met als doel om zes keer goud te pakken, maar ze trok zich al tijdens het eerste medaille-onderdeel (de landenwedstrijd) terug.

Het Amerikaanse turnfenomeen had last van zogenoemde "twisties", een situatie waarbij een turnster tijdens een moeilijke sprong de coördinatie plotseling verliest.

Biles, die als lid van de Amerikaanse ploeg wel zilver kreeg na de landenfinale, liet vrijwel al haar individuele finales schieten. Ze kwam alleen in actie op balk, waarop ze brons pakte.

"Na aankomst in Tokio werd ik steeds nerveuzer. We hadden heel goed getraind, maar ik voelde niet het zelfvertrouwen dat daarbij paste. Fysiek was ik er niet klaar voor. We probeerden van alles, maar mijn lichaam zei: "Simone, rustig, ga zitten, dit gaan we niet doen." Ik had zoiets nog nooit meegemaakt", aldus Biles in New York Magazine.

 

"Stel je voor dat je 30 jaar perfect ziet en op een morgen word je wakker en zie je niks meer", legde Biles uit. "Maar de mensen blijven maar zeggen dat je moet voortdoen alsof je nog steeds je zicht hebt. Dan ben je verloren, niet? Ik turnde 18 jaar en ben - verloren - opgestaan."

"Mensen vragen me nu: "Als je het over zou mogen doen, zou je dat dan doen?Maar nee, dat wil ik niet, want alles gebeurt met een reden. Ik heb veel over mezelf geleerd: moed, veerkracht, hoe ik "nee" moet zeggen en voor mezelf op moet komen."

 

Biles gaf eerder, voor Tokio, al toe dat ze met angsten kampte en ze beseft dat ze daar nog jaren zal aan moeten werken. Ze hoopt met haar boodschap een bijdrage te leveren om de stigmatisatie te stoppen, zodat personen sneller een diagnose kunnen krijgen en dus sneller behandeld kunnen worden.

 

Lees ook: