Simone Biles in tranen: "Ik wil niet dat anderen zo'n horror meemaken"

  Simone Biles krijgt het moeilijk.

  Simone Biles en 3 andere (ex-)turnsters hebben in de Amerikaanse Senaat getuigd over de handelswijze van de voormalige ploegarts Larry Nassar. De man zit in de cel na jarenlang misbruik van meer dan 100 atleten.

  Simone Biles (24), Aly Raisman (27), McKayla Maroney (25) and Maggie Nichols (24) kwamen vandaag in Washington vertellen over het mislukte FBI-onderzoek naar misbruik in de Amerikaanse turnsport.

   

  Biles spaarde haar kritiek niet in de onderzoekscommissie. "Ik zit hier omdat ik niet wil dat anderen zo'n horror meemaken", zei ze met de krop in de keel.

   

  "We zijn allemaal tekortgedaan en verdienen een antwoord. We hebben allemaal het gevoel dat de FBI een oogje heeft dichtgeknepen."

  We hebben allemaal het gevoel dat de FBI een oogje heeft dichtgeknepen.

  Simone Biles

  Maroney: "Mijn verklaringen zijn vervalst"

  McKayla Maroney bevestigde het vermoeden van Biles. "De FBI heeft het misbruik niet alleen links laten liggen, ze hebben mijn getuigenis ook vervalst", zei de 2-voudige wereldkampioene aan sprong.


  Biles liet verstaan dat ze nog altijd lijdt onder het misbruik. "Toen de Olympische Spelen van 2020 met een jaar uitgesteld werden, keek ik er niet naar uit om nog eens 365 dagen in de turnhal te trainen. Ik zou er opnieuw geconfronteerd worden met het verleden", sprak een van de beste gymnastes aller tijden.


  Larry Nassar zit niet alleen in de cel wegens misbruik , maar ook voor het bezit van kinderporno.

  VIDEO: De verklaring van Simone Biles

  FBI biedt excuses aan

  FBI-directeur Christopher Wray  bood voor de commissie zijn excuses aan de slachtoffers aan. "Er zijn in 2015 en 2016 fundamentele fouten gebeurd", erkende hij. "Dat had nooit mogen gebeuren. De FBI had in 2015 de kans om dat monster te stoppen en dat is niet gebeurd. Er is geen excuus voor."

   

  Wray verzekerde wel dat uit de fouten van het verleden geleerd werd. "We doen er alles aan om te voorkomen dat we in de toekomst weer zouden falen. Nadat ik het rapport over het onderzoek gelezen had, brak mijn hart. Ook ik was woedend, verontwaardigd en verbijsterd."

   

  "De in het rapport aanbevolen hervormingen worden dan ook doorgevoerd. Zo worden onze agenten nu beter opgeleid om met slachtoffers van seksueel geweld om te gaan."

  Moeilijke Spelen voor Simone Biles

  Simone Biles kwam vorige zomer nog in actie op de Olympische Spelen, waar ze wegens mentale problemen afzei voor verschillende competities. Het brons op de balk was een grote opsteker voor haar.

  Simone Biles in actie op de balk in Tokio.