Brons voor Biles voelt aan als overwinning: "Ik heb het voor mezelf gedaan"

  Simone Biles turnde een prima oefening op de balk.

  Simone Biles heeft haar palmares nog wat opgesmukt met een bronzen medaille. Op de finale van de balk moest ze enkel de Chinese meisjes Guan Chenchen (goud) en Tang Xijing (zilver) voor zich dulden. Voor Biles voelde het aan als een overwinning nadat ze kampte met mentale problemen. 

  Alle ogen en camera's waren in het Ariake Gymnastics Center uiteraard gericht op Simone Biles. Na het zilver in de teamfinale zegde de 24-jarige Amerikaanse met mentale problemen af voor nagenoeg alle finales. Behalve de balk dan. Kon ze daar dan toch met het goud aan de haal gaan?

   

  Ze turnde alvast een bijna vlekkeloze oefening, maar haar moeilijkheid lag lager dan normaal. Dat vertaalde zich ook in de cijfers: 14.000 was het verdict. Na haar afsprong viel er wel een enorme last van haar schouders. De zucht van opluchting was tot in Amerika te horen.

   

  "Ik heb het voor mezelf gedaan", zegt Biles. "Ik ben trots dat ik toch nog een keer in actie ben kunnen komen."

   

  "Ik was een beetje zenuwachtig, want ik moest mijn oefening nog aanpassen. Ik heb de afsprong die ik al 12 jaar doe, niet kunnen turnen (omdat ze last heeft van "twisties", waarbij haar lichaam en haar geest niet naar elkaar luisteren)."

   

  Was dit dan de laatste keer dat we Biles in actie hebben gezien op de Spelen? "Ik moet dit eerst allemaal verwerken voor ik aan Parijs kan denken", zegt de 24-jarige Amerikaanse.

  Bekijk hier de volledige oefening van Simone Biles:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

  Goud en zilver voor China

  Het bleek wel niet genoeg voor de gouden medaille. Tang Xijing liet een geweldige uitvoering zien en turnde aan een hoge moeilijkheid. Tang stond dan ook gedurende bijna de hele wedstrijd aan de leiding.

   

  Maar nota bene een landgenote ging daar nog over. De nog maar 16-jarige Guan Chenchen kwam als laatste aan bod en turnde een schitterende oefening. Ze werd dan ook met een score van 14.633 beloond. Heel wat andere meisjes (waaronder Sunisa Lee) gingen in de fout en vielen ei zo na van de balk.

  Bekijk hier de volledige oefening van Chenchen Guan:

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.