Simone Biles geeft uitleg over "twisties": "Levensgevaarlijk, je weet niet waar je bent in de lucht"

  Biles noemt het een wonder dat ze nog op haar voeten kon landen.

  De Amerikaanse turnster Simone Biles heeft nog wat meer uitleg gegeven aan haar volgers op Instagram. Biles trok zich terug uit de teamfinale en paste voor de allroundfinale omdat ze kampt met de "twisties". Wat zijn dat precies? "Je lichaam en geest doen niet hetzelfde. Het is angstaanjagend", schrijft ze.

  Simone Biles omschrijft wat haar momenteel overkomt als de "twisties". Die term is in de turnwereld goed ingeburgerd en wil ongeveer zeggen dat je innerlijke gps niet meer werkt tijdens het turnen. Veel sprongen zitten in het spiergeheugen van de gymnastes, maar wie last heeft van "twisties" ervaart een soort scheiding tussen lichaam en hersenen waardoor het lichaam midden in de lucht plots niet meer te controleren is.

   

  Dat klinkt allemaal nogal abstract en Biles heeft zelf op Instagram nog wat extra uitleg gegeven bij wat ze op dit moment meemaakt. "De twisties zijn er nog steeds", schrijft ze. "Het is zo'n gek gevoel. Normaal overkomt het mij alleen bij sprong en vloer, de twee engste toestellen. Maar nu ervaar ik het ook bij de balk en de brug."

   

  "Ik heb dit nog al meegemaakt. Het is angstaanjagend om een sprong of een oefening te proberen wanneer je lichaam en geest niet één zijn. Het zou veroorzaakt kunnen worden door stress, maar daar ben ik niet zeker van."

   

  "Je hebt geen enkele controle over je lichaam. Je weet niet wat boven of beneden is. Ik wist niet waar ik was in de lucht, dus ik wist ook niet hoe ik zou landen."

   

  "Hoe lang het duurt? Daar kan ik geen duur opplakken. Meestal is dat bij mij twee weken of meer. Je moet het dag per dag bekijken. Je kan het oplossen door terug naar de basis te gaan en te trainen op een zachte ondergrond of een box met kussens. Dat is er niet in de olympische zaal maar er heeft iemand hier speciaal een zaal voor mij ter beschikking gesteld. Daar ben ik heel dankbaar voor."

  Je weet niet waar boven en beneden is. Je weet niet waar je bent in de lucht, dus je weet niet hoe je zal landen.

  "Ik denk niet dat mensen beseffen hoe gevaarlijk dit is"

  Na haar opgave kwam er ook heel wat kritiek op Biles. Ze zou "haar ploeg in de steek laten". Ook daar reageert ze nog eens op. "Neen, er had geen andere turnster mijn plaats kunnen innemen. Na de kwalificaties mag dat niet meer, dat zijn de regels. Mijn opwarming ging ook nog relatief oké."

   

  "Dit gebeurde ook nog niet voor we naar Japan vertrokken. Het kwam plots op na de kwalificaties. En nog eens voor de betweters: toen mocht er niemand anders mijn plaats innemen."

   

  "Neen, ik gaf niet op na een slechte sprong. Ik heb al vaak een slechte prestatie neergezet en dan toch de competitie afgemaakt. Maar in dit geval was mijn veiligheid in gevaar en ook de medaille voor ons land. Daarom bestaat een team uit 4 turnsters en de rest heeft het ongelooflijk gedaan en we hebben zilver gewonnen."

   

  "Ik denk dat veel mensen niet beseffen hoe gevaarlijk het is om plots de controle te verliezen in de lucht. En ik wil me ook niet blijven verantwoorden voor het feit dat ik prioriteit gaf aan mijn eigen veiligheid en gezondheid. Mentale gezondheid is net zo belangrijk als fysieke gezondheid."

  Bekijk nog eens de sprong van Simone Biles

  Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
  We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
  Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.