Naomi Osaka in tranen na vraag van journalist: "Afschuwelijk gedrag"

  Osaka kon haar tranen niet bedwingen op de persconferentie.

  Naomi Osaka was tot tranen toe bewogen op haar eerste persconferentie sinds ze verstek gaf voor Roland Garros. De tennisster kreeg een "agressieve" vraag van een journalist waarop de Japanse het niet droog hield.

  Het ging mis toen een journalist van de Cincinnati Enquirer haar vroeg waarom ze weigerde de belangen van de media te dienen, terwijl de media-aandacht haar wel goed van pas kwam. Osaka kampte met mentale problemen en vertelde al dat ze moeite had met persconferenties. Daarom verliet ze vroegtijdig Roland Garros. 

  "Ik ben heel geïnteresseerd in dit standpunt", zei ze. "Sinds ik heel jong was, is er al veel media-aandacht rond mijn persoon. Dat komt zowel door mijn geschiedenis als door de manier waarop ik speel. Maar in de eerste plaats ben ik een tennisster. Het is daarom dat mensen geïnteresseerd zijn in mij. Ik kan er niets aan doen dat het feit of ik iets zeg of doe artikels genereert." Daarna barstte ze in tranen uit.

   

  De makelaar van Osaka, Stuart Duguid, was niet te spreken over die vraag. "De pestkop bij de Cincinnati Enquirer is de belichaming waarom de relaties tussen spelers en media op dit moment zo beladen zijn", vertelde Duguid. "Iedereen op Zoom zal het erover eens zijn dat zijn agressieve toon helemaal verkeerd was en dat het zijn doel was om te intimideren. Afschuwelijk gedrag."

   

  Osaka kon haar tranen niet bedwingen. Ze verliet de persconferentie ook, maar kwam even later toch terug om vragen te beantwoorden. 

  Weken thuis en bericht voor Simone Biles

  Osaka werd in het begin van de persconferentie ook gevraagd hoe ze de moeilijke periode tijdens Roland Garros had verteerd. "Ik voelde dat ik het voor mezelf moest doen", vertelde Osaka. 


  "Ik zat een paar weken binnen in mijn huis. Ik was wat beschaamd om buiten te komen, want ik wist niet of mensen me op een andere manier zouden bekijken. De grootste eyeopener was naar de Olympische Spelen gaan. Andere atleten kwamen naar me toe en vertelden dat ze blij waren dat ik het deed."


  Op de Spelen kaartte ook Simone Biles de mentale gezondheid bij topsporters aan. De turnster gaf in Tokio forfait voor enkele toestelfinales. "Ik heb ze een bericht gestuurd, maar ik wilde haar ook wat ruimte geven", zei Osaka. "Want ik weet hoe overweldigend het kan zijn."

  Ik heb Simone Biles een bericht gestuurd, maar ik wilde haar ook wat ruimte geven.

  Naomi Osaka

  Prijzengeld voor Haïti

  Osaka is in Cincinnati voor een WTA-toernooi. Ze gaf ook al mee dat ze haar prijzengeld van dat toernooi zou doneren aan de getroffen inwoners van Haïti. Daar vond een zware aardbeving plaats. Osaka is naast Japanse ook van Haïtiaanse afkomst.