Hoofd en lichaam zeiden stop: Kim Mestdagh (31) over haar vertrek bij de Cats

  Kim Mestdagh heeft de nationale ploeg mee richting de top geloodst.

  Er was het uitzicht op nog meer straffe prestaties. En voor haar leeftijd is dit een vroeg internationaal pensioen. Toch besliste basketbalspeelster Kim Mestdagh vorige week om een stap opzij te zetten bij de Belgian Cats. Voor het eerst praat ze uitgebreid over die beslissing: "Tegen mijn gevoel vechten zou niet juist geweest zijn."

  Uit haar uitgebreide afscheidspost op Instagram was het niet duidelijk: is dit een definitief afscheid of niet?

   

  "Ik weet het zelf niet goed", lacht Mestdagh, onderweg met de ploegbus naar een wedstrijd.

   

  "Het stond vast dat ik even pauze nodig had. Ik sluit een terugkeer niet uit, maar kan het evenmin met zekerheid zeggen. We zien wel of de goesting terugkomt."

   

  Dat die in de eerste plaats verdween, kwam volgens Mestdagh door de enorme belasting die bij de wedstrijden van de Cats komt kijken.

   

  "Ik had dat gevoel voor het eerst in 2017 voor het EK. We hadden een zwaar seizoen in Frankrijk achter de rug. Ik was fysiek uitgeput, maar vooral mentaal kon ik me moeilijk opladen", vertelt de koningin van de driepunters.

   

  "Als je dan weet dat het eerste EK er nog aankomt… Dat brengt veel druk en stress met zich mee. Gelukkig was ik goed omringd en verliep alles uitstekend."

  "Nog meer tegen dat gevoel vechten, zou niet juist geweest zijn"

  Naarmate de jaren vorderden, groeide ook bij Kim Mestdagh de nood aan wat rust. "Je bent constant weg van huis. De vrije momenten - zoals in november - moet je dan opgeven voor de nationale ploeg", legt de 31-jarige speelster uit.

   

  "Ik heb dat altijd met plezier gedaan. Maar na een tijdje ben je toch ook eens graag een paar dagen thuis om te genieten. Ik kon misschien nóg meer tegen dat gevoel vechten, maar dat zou niet juist geweest zijn."

   

  Maar zal het dan niet kriebelen, wanneer de Cats binnenkort in Kortrijk voor een vol huis hun EK-kwalificatiewedstrijden afwerken? "Ik ben ook benieuwd hoe ik die matchen ga beleven", grijnst Mestdagh.

   

  "Anderen hebben mij die vraag ook al gesteld. Maar eigenlijk ben ik gewoon blij voor de ploeg dat de zaal meteen uitverkocht zal zijn. Aan dat merk ik dat ik de juiste beslissing heb genomen."

  Ik ben ook benieuwd hoe ik de matchen van de Belgian Cats ga beleven.

  Kim Mestdagh

  Settelen in Italië

  Kim Mestdagh kan zich nu ten volle focussen op haar Italiaanse club Schio. La Dolce Vita in de Laars bevalt haar overigens wel.

  "Samen met mijn vriendin hebben we in de buurt van Schio een huis gebouwd. Het is de bedoeling om ons daar binnenkort te settelen", zegt ze.

  "De clichés over goeie koffie enzovoort kloppen. Ik geniet wel van het leven hier", lacht Mestdagh. "Al keer ik in november sowieso terug naar België."

  bekijk ook: