Van Holsbeeck tot Veljkovic: "Vraag aan Delferière om Anderlecht te beschermen"

  Bijna drie jaar na het losbarsten van het voetbalschandaal zindert de affaire nog altijd na. Onze redactie brengt nu nieuwe details naar buiten over de nauwe band tussen makelaar Dejan Veljkovic en scheidsrechter Sébastien Delferière. In dit eerste deel: toenmalig Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck probeert voordeel te halen uit de relatie tussen het duo.

  In november 2018 - één maand na het uitbreken van "Operatie Zero" - wordt Dejan Veljkovic de allereerste Belgische spijtoptant bij het gerecht. Veljkovic legt bij het gerecht volledige bekentenissen af.

   

  In het schandaal wordt duidelijk dat hij een innige band heeft met scheidsrechter Sebastien Delferière.

   

  Zo raakte al bekend dat Veljkovic bij een autohandelaar uit Aalst een korting voor Delferière had onderhandeld bij de aankoop van een nieuwe auto. En dat hij de voetbalschool van de scheidsrechter sponsorde.

   

  Delferière zorgde er met een aangepaste verklaring ook voor dat Anderlecht-speler Sofiane Hanni, tot kort ervoor een speler uit het klantenbestand van makelaar Veljkovic, geen schorsing kreeg.

  Wat was het voetbalschandaal ook alweer?

   

  "Operatie Zero" barstte los op 10 oktober 2018. Daarbij kwamen enkele scheidsrechters, trainers, makelaars, clubleiders en journalisten in opspraak.

   

  Het voetbalschandaal bestaat uit twee luiken: matchfixing en financiële fraude. Het tweede luik wordt nog volop onderzocht nadat spelersmakelaar Dejan Veljkovic, de spijtoptant in het hele verhaal, zijn zwarte boekhouding aan de politie gaf.

   

  Het aspect-matchfixing draait om de degradatiestrijd tussen KV Mechelen en Waasland-Beveren, einde seizoen 2017-2018.  

  "Vriend" Delferière

  Onze redactie heeft via bronnen dicht bij het dossier eveneens een nieuw verhaal uit het voorjaar van 2017. Dat is het seizoen waarin Anderlecht voor het laatst de titel veroverde, onder trainer René Weiler. 

   

  Paars-wit moest toen op drie speeldagen van het einde op bezoek bij eerste achtervolger Club Brugge.

   

  Anderlecht-manager Herman Van Holsbeeck nodigt Veljkovic in de aanloop naar die match uit voor een gesprek. De twee zijn al een tijd aan het onderhandelen over een nieuw en verbeterd contract voor Sofiane Hanni.

   

  Van Holsbeeck legt uit dat kampioen worden extreem belangrijk is voor Anderlecht en dat het nieuwe contract er zeker zou komen met de extra miljoenen uit de daaraan verbonden deelname aan de Champions League. 

  Anderlecht zal niet verliezen

  Delferière tegen Veljkovic

  Van Holsbeeck zegt dat hij ongerust is omdat er in Jan Breydel veel druk zal zijn van het publiek, van Club-trainer Michel Preud’homme langs de lijn en dat Anderlecht niet mag verliezen.

   

  Daarom vraagt hij aan Veljkovic of hij zijn "vriend" Delferière, die de match zal fluiten, wil vragen "om Anderlecht te beschermen", "om correct te fluiten en zich niet te laten intimideren" en "hij moet niets speciaals doen, gewoon correct fluiten". 

  Veljkovic (2e op de foto) naast Van Holsbeeck (3e)

  Rolex-horloges

  Veljkovic trekt met dit opmerkelijke verzoek naar Sébastien Delferière. Tot zijn eigen verbazing is de topscheidsrechter niet boos, verontwaardigd of verrast, maar hij verzekert hem: "Anderlecht zal niet verliezen".

   

  De wedstrijd eindigt op 1-1, zij het zonder dat er nadien discussie is over bepaalde scheidsrechterlijke beslissingen. Vier dagen later wordt Anderlecht kampioen op het veld van Charleroi, enkele weken later tekent Hanni een nieuw en verbeterd vierjarig contract bij Anderlecht. 

  Ook Veljkovic wordt daar beter van: de nieuwe commissie bedraagt zo’n 400.000 euro. Om de nieuwe deal te vieren trekt Veljkovic met Van Holsbeeck en zijn vrouw naar Antwerpen waar hij ze allebei een Rolex-horloge cadeau doet ter waarde van in totaal 43.500 euro. 

  Sébastien Delferière krijgt op simpel verzoek gratis tickets, parkeerkaarten en toegang op de receptie achteraf voor de drie thuismatchen van Anderlecht in de Champions League het volgende seizoen.

  Onze redactie contacteerde Dejan Veljkovic vandaag, maar die wenste niet te reageren. Herman Van Holsbeeck ontkent: "Ik ga naar de rechtbank."