Ga naar de inhoud

Het voetbalschandaal "Operatie Zero": wat was dat ook alweer?

 do 25 november 2021 12:26

Het Belgische voetbal daverde enkele jaren geleden op zijn grondvesten na het uitbreken van het voetbalschandaal. Lees hier nog eens waar de twee delen van het onderzoek over gaan. 

Eerste luik: matchfixing

De bal ging eind 2017 aan het rollen toen er een onderzoek werd gestart naar verdachte financiële verrichtingen in de voetbalwereld. Tijdens dat onderzoek kwam ook aan het licht dat er matchfixing zou hebben plaatsgevonden. Dat betekent dat men geprobeerd zou hebben om de uitslagen van bepaalde voetbalwedstrijden te beïnvloeden.

 

Op 10 oktober 2018 brak het schandaal helemaal los: er werden meer dan 40 huiszoekingen over het hele land uitgevoerd en er volgden arrestaties, verhoren en aanhoudingen.

 

Vooral de degradatiewedstrijd KV Mechelen-Waasland-Beveren kwam in het vizier, net omdat er al onderzoek gevoerd werd naar die verdachte financiële transacties en speurders via telefoontaps te weten gekomen waren dat er sprake was van matchfixing. 

Een beeld uit de bewuste wedstrijd KV Mechelen - Waasland-Beveren.

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic zou geprobeerd hebben de uitslag van deze wedstrijd te beïnvloeden. Hierbij lijken afspraken gemaakt te zijn met scheidsrechter Bart Vertenten en verschillende bestuursleden van Waasland-Beveren en KV Mechelen.

 

Om de uitslag van de wedstrijden minder verdacht te maken, werden ook drie sportjournalisten gecontacteerd om positief over de scheidsrechter te schrijven.

 

De verdachte Veljkovic gaf aan justitie aan dat hij spijtoptant wilde worden. In ruil voor informatie zou hij strafvermindering krijgen. En die deal is vandaag bekrachtigd.

Tweede luik: financiële fraude

Daarnaast was er ook een onderdeel over financiële fraude. Ook hier zijn nog een resem aan personen in verdenking gesteld voor witwaspraktijken. Hier zijn er enkele terugkerende namen onder wie Stefaan Vanroy, Thierry Steemans, Sébastien Delferière, Olivier Somers, Fabien Camus en de bekende spelersmakelaar Mogi Bayat.

Lees ook: