De aparte visie van Anna Kiesenhofer, olympisch kampioene vanuit het niets: "Anders zijn is niet negatief"

  Kent u Anna Kiesenhofer nog, de Oostenrijkse die onverwacht olympisch kampioen op de weg werd? Ook zij is in ons land tijdens deze WK-week, reden genoeg voor Vive Le Vélo om haar op te zoeken. 

  Anna Kiesenhofer is wiskundige van opleiding en leidt naar eigen zeggen een eerder teruggetrokken leven. Ze is iemand die liever alleen leeft en fietst. "Voor ik begon te koersen was ik een triatlete. Daar zwem, loop en fiets je alleen. In een peloton voel ik me al snel ingesloten en heb ik schrik voor valpartijen."

   

  Toch heeft de gouden medaille in Tokio haar een klein beetje veranderd. 

  Kiesenhofer: "Ik ben zelfbewuster geworden. Soms kreeg ik kritiek omdat ik de zaken anders aanpakte. Maar ik heb eruit geleerd dat ik mag volharden. Mijn anders zijn is niet noodzakelijk negatief."

   

  "De gouden medaille maakt me gelukkig. Het is een beloning voor alle trainingsarbeid die onopgemerkt bleef, maar nu toch erkend wordt. Er is veel druk van mijn schouders gevallen."

   

  "Ik reed altijd met gemengde gevoelens op de weg, omdat ik niet graag in het peloton rijd. Daarom ben ik nu zo blij. Ik heb door die gouden medaille niets meer te bewijzen. Dat thema kan ik afvinken."

  Bekijk de reportage in Vive Le Vélo

  Herinnert u het zich nog?

  Op zondag 25 juli verkeek het volledige Nederlandse superteam zich op Anna Kiesenhofer in een bizarre olympische wegrit. De Oostenrijkse was vlak na de start mee in de vroege vlucht en maakte het uiteindelijk af na een solo van 40 kilometer. Annemiek van Vleuten kwam te laat en bolde als tweede over de meet, maar stak haar armen in de lucht. De Nederlandse dacht foutief dat ze gewonnen had.

  Lees ook: