Bizarre wegrit: Nederlands drama, Kopecky 4e, vluchter pakt goud

  Olympische Spelen
  wegwedstrijd Wegwedstrijddistance 137 km
  location 06u22: Tokio - 10u35: Shizuoka
  trophy Anna Kiesenhofer
  einde
  startfinish
  020406080100120137

   Het Nederlandse superteam heeft zich stevig misrekend in de wegrit voor de olympische wegrit. Annemiek van Vleuten kwam te laat om vroege vluchter Anna Kiesenhofer uit Oostenrijk nog bij te halen. Lotte Kopecky reed in de finale ook nog weg, maar strandt net op de 4e plaats.

   De olympische wegrit in een notendop:

   • Sleutelmoment: Op goed 40 kilometer van de streep laat Anna Kiesenhofer haar overgebleven medevluchters Omer Shapira en Anna Plichta achter zich. Ze rijdt solo naar de streep.
   • De Belgen: Lotte Kopecky reed een alerte koers. Ze overleefde de klim Doushi Road en reed in het slot nog naar een knappe 4e plaats.
   • Volgende afspraak: De Olympische Spelen zitten er nog niet op voor Lotte Kopecky. Ze rijdt op 6 augustus nog de ploegkoers met Jolien D'hoore en op 8 augustus het omnium in het baanwielrennen. 

   Kiesenhofer verrast met goud op de wegrit bij de vrouwen, Kopecky wordt vierde

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Een verrassing van formaat. Anna Kiesenhofer zorgde daar vandaag voor. De 30-jarige Oostenrijkse, die zelfs niet voor een profploeg rijdt, reed op de Fuji Speedway naar een delirium. En dat na 137 kilometer in de aanval te hebben gereden. Het is de eerste gouden medaille voor Oostenrijk sinds 2004. 

    

   Kiesenhofer nam de benen met 4 andere renners (Plichta, Oberholzer, Looser en Shapira) en het peloton liet maar begaan. Op een gegeven moment hadden de koplopers maar liefst 10 minuten voorsprong. Bij topfavoriet Nederland leken ze er gerust in. Maar dat getreuzel zouden onze noorderburen cash betalen.

   Nog 53km te gaan en Van Vleuten springt weg op zoek naar de leiders

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Van Vleuten denkt dat ze wint

   Kiesenhofer had haar race namelijk goed ingedeeld en  kletste de ene na de andere medevluchter uit het wiel. De Nederlandse vrouwen probeerden nog wel met onder meer een aanval van Annemiek van Vleuten, maar de gouden medaille was weg. 


   Van Vleuten, die aan de finish dacht dat ze won, moest tevreden zijn met zilver. Het brons ging naar de Italiaanse Elisa Longo Borghini. Lotte Kopecky bolde na een sterke koers als nummer 4 over de streep. Een ondankbare plek op de Olympische Spelen, maar tegelijkertijd ook een sterke prestatie.

   Dolblije Van Vleuten denkt te winnen, tot ze beseft dat ze tweede is…

   Sorry, jammer genoeg is deze video niet beschikbaar.
   We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.
   Heb je nog vragen? Bezoek onze klantenpagina.

   Rituitslag Olympische SpelenRituitslag Olympische Spelen

     naamploegresultaat
   1Anna KiesenhoferOOS3:52:45
   2Annemiek van VleutenNED+1:15
   3Elisa Longo BorghiniITA+1:29
   4Lotte KopeckyBEL+1:39
   5Marianne VosNED+1:46
   6Lisa BrennauerDUI+1:46
   7Coryn RiveraVS+1:46
   8Marta CavalliITA+1:46
   9Olga ZabelinskayaOEZ+1:46
   10Cecilie LudwigDEN+1:46

   Emotionele Kopecky: "Ik maak maar 1 fout: niet reageren op Borghini"

   Van de Velde: "Ik wist niet dat de Oostenrijkse weg was"

   Van Vleuten: "Ik voelde me heel stom, maar zonder oortjes rijden is heel amateuristisch"

   Fase per fase

   1. 10 uur 14. Kopecky 4e. Het zilver is voor Annemiek van Vleuten en het brons gaat naar Longo Borghini. Lotte Kopecky valt als 4e net naast de medailles. .
   2. 10 uur 13. Kiesenhofer wint! De 30-jarige Oostenrijkse beleeft de mooiste dag van haar professionele carrière. Anna Kiesenhofer pakt goud in de olympische wegrit bij de vrouwen. .
   3. 10 uur 10. De ene Nederlandse versnelling volgt de andere op. Van der Breggen en Van Vleuten proberen het nog. Het is Van Vleuten die weg kan rijden.  .
   4. 10 uur 08. Aanval Niewiadoma. Niewiadoma schudt een ferme demarrage uit haar kuiten op het laatste hellende stuk. Kopecky hangt er nog altijd aan. Kan zij nog iets forceren in de sprint? .
   5. 10 uur 06. We krijgen nog een strijd voor de zilveren en bronzen medaille. Shapira en Plichta zijn eraan voor de moeite. Kopecky heeft nog altijd een kans.  .
   6. 10 uur 01. Kiesenhofer mag zo stilaan beginnen denken aan genieten. Ze heeft nog 5 kilometer voor de boeg en haalt het onderste nog uit de kan.  .
   7. 09 uur 57. Nederland zet zich dan toch een keer op kop van het peloton. Ze komen met nog 7,5 kilometer te gaan allicht rijkelijk te laat.  .
   8. 09 uur 56. Krijgen we dan toch nog een strijd voor de zilveren en bronzen medaille? Shapira en Plichta moeten wat terrein prijsgeven. Dat verhoogt de kansen dan ook voor Kopecky. .
   9. 09 uur 48. Ook Shapira en Plichta bollen nu over de streep. Zij hebben nog een voorsprong van goed 2 minuten op het grote peloton. Samen met Kiesenhofer lijken de medailles nu wel vast te liggen. Of is er nog een verrassing in de maak? .
   10. 09 uur 44. Laatste ronde. De rensters moeten nog 1 rondje van 18 kilometer afhaspelen op de Fuji Speedway. Anna Kiesenhofer begint er alvast aan.  .
   11. 09 uur 36. Nog 20 kilometer te gaan en Kiesenhofer heeft nog een riante voorsprong van 4'38". Is dat ook genoeg voor de eindzege?  .
   12. 09 uur 32. Liggen de medailles al vast? De mot zit er namelijk in bij de achtervolgers. Iedereen kijkt wat naar elkaar en dat komt het tempo niet ten goede.  .
   13. 09 uur 26. Van Vleuten gegrepen. Kopecky voelt zich blijkbaar goed. Ze schudt hard aan de boom op een hellend stuk en rekent zo nu Van Vleuten in. We krijgen een achtervolgende groep van zo'n 10 rensters. .
   14. 09 uur 23. Ondertussen bij Lotte Kopecky. Onze landgenote heeft zich in de afdaling met 3 andere rensters afgescheiden van het peloton.  .
   15. 09 uur 20. Ook de rensters in het grote pak komen nu boven aan de Kagosaka Pass aan. Kunnen zij de kloof met leidster Kiesenhofer nog dichten? De voorsprong bedraagt nog iets minder dan 6 minuten.  .
   16. 09 uur 19. Anna Kiesenhofer, dit is misschien de kans van je leven. Ruben Van Gucht.
   17. Eten. Etenstijd. Van Vleuten en de rensters in het peloton nemen een etenszakje aan. Ook in de finale van de koers is eten uitermate belangrijk.  . 09 uur 16.
   ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
   SpelenwegwedstrijdTokio - Shizuoka137 kmKiesenhoferKiesenhofer