Ga naar de inhoud

meest recent

Zure ontknoping voor Nederland: Van Vleuten juicht en hoort dan pas dat ze 2e is

 zo 25 juli 2021 11:49
Annemiek van Vleuten wist duidelijk niet dat er nog iemand voorop reed

Wat een vreemd einde van de wegrit bij de vrouwen, waarbij Annemiek van Vleuten dolblij en juichend over de finish kwam. De Nederlandse dacht namelijk dat ze olympisch goud had veroverd, maar wist duidelijk niet dat de Oostenrijkse Kiesenhofer nog voor het peloton uit reed. En dus veranderde de stemming: "Ik had het mis".

Bekijk de beelden van de vreemde slotfase:

Een koersdag met een vreemd plotwending

Anna Kiesenhofer zorgde voor een verrassing van formaat in de olympische wegrit. De 30-jarige Oostenrijkse was mee in een vroege vlucht die op een bepaald moment maar liefst 10 minuten voorsprong bij elkaar fietste. Het peloton liet begaan, alsof het zeker was van de goede afloop. 

 

Kiesenhofer had haar race goed ingedeeld en kletste de ene na de andere medevluchter uit het wiel, een signaal dat duidelijk niet tot bij het peloton was geraakt. 

 

En dus mocht Kiesenhofer vieren. Ze kwam uitgeput over de finish na een aanval van in totaal 137 kilometer. Goud voor Oostenrijk. Iedereen stelde zich op dat moment vragen bij de Nederlandse tactiek. Hoe kan het dat er zo laks werd omgegaan met de situatie?


Maar dan nam het verhaal een nieuwe wending. 

 

Annemiek van Vleuten was weggesprongen uit het peloton en kwam juichend over de finish, op 2 minuten van Kiesenhofer. Dolblij met die tweede plek? Neen. De Nederlandse dacht dat ze goud veroverd had, maar moest in werkelijkheid tevreden zijn met zilver. Iets wat ze duidelijk niet wist. 

 

"We kregen niets door. We dachten dat we voor goud reden", was het commentaar na de rit. Er wordt tijdens de olympische wegrit dan ook zonder oortjes gereden. 

Van Vleuten: "Zonder oortjes rijden is heel amateuristisch"

Na afloop reageerde Annemiek van Vleuten: "Zonder oortjes rijden is gewoon amateuristisch. We moesten ons na de finish afvragen wat de voorsprong was en wie er nu eigenlijk had gewonnen. Het was een verwarrende koers."

 

Kiesenhofer was voor Van Vleuten en de andere Nederlandse dames een onbekende: "We hadden totaal geen idee wie Kiesenhofer was en we hebben haar onderschat. Ze stond in onze verdeling bij de meisjes die we konden laten rijden. Nu kennen we haar wel."

 

Van Vleuten was wel tevreden met haar eigen prestatie: "Ik ben erin geslaagd om mijn best mogelijke vorm te behalen. Ik heb het gevoel dat ik zelfs nooit beter ben geweest dan vandaag. Ik kwam voor goud, maar ik ben ook zeer trots op deze medaille. Dit gevoel neem ik mee naar de tijdrit van woensdag, dan is er nog een mooie kans."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: