Ga naar de inhoud

Wie is olympische verrassing Kiesenhofer? Bolleboos en koningin van de Ventoux

 zo 25 juli 2021 12:32
Anna Kiesenhofer (midden) lacht haar tanden bloot.
Anna Kiesenhofer (midden) lacht haar tanden bloot.

Anna Kiesenhofer verbaasde vriend en vijand (en zeker de Nederlandse vrouwen) door als vluchtster goud in de wegrit weg te kapen. Maar wie is de 30-jarige Oostenrijkse? Alvast geen alledaagse sportster. Zo heeft ze een doctoraat in de wiskunde en haat ze het om in een peloton te rijden. Een kennismaking. 

Kiesenhofer schreef vandaag geschiedenis door in de olympische wegrit bij de vrouwen de gouden plak te veroveren. Het is voor Oostenrijk meteen ook de eerste gouden medaille op de zomerspelen sinds 2004. 

 

Een straf kunstje van de nog onbekende Kiesenhofer. "Er zijn er niet veel die haar voor de start van deze wedstrijd kenden, maar ik heb wel een jaar met haar in de ploeg gereden", vertelde Kopecky over haar voormalige ploeggenote. 

 

"Ze is een hardrijdster en als je haar dan 10 minuten geeft, heb je een probleem. Als ik van iemand schrik had in de kopgroep, dan wel van haar."

Zegevieren op de Ventoux

Nochtans focuste Kiesenhofer zich in het begin van haar carrière niet alleen op de fiets. Ze stortte zich vooral op triatlon en duatlon. Door een hardnekkige blessure moest ze die passie aan de kant schuiven en richtte ze zich volledig op de fiets.

 

Dat ging niet onopgemerkt voorbij. In 2016 boekte ze tot voor vandaag haar grootste overwinning. In de Tour Cycliste Féminin International de l'Ardèche zegevierde ze in de 3e etappe van 94 kilometer met finish boven op de Mont Ventoux. De beklimming vanuit Bedoin. Ze kwam als eerste boven met een voorsprong van liefst 3'53" op nummer 2 Flavia Oliveira.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

"Kon niet in een peloton rijden"

Kiesenhofer reed in 2017 dus, samen met Kopecky, in Belgische loondienst. "Een trainingsbeest, maar heel 'eigenzinnig'. Ze vertrok er ook weer snel, ook omdat ze niet in een peloton kon fietsen", wist Christophe Vandegoor te vertellen. Ook vandaag liet ze het peloton achter zich, want ze viel al in de eerste kilometer aan. 

 

Nog op haar palmares: ze kroonde zich 3 keer tot Oostenrijks kampioene in de tijdrit en ze werd ook 1 keer nationaal kampioene van Oostenrijk. Momenteel heeft ze verrassend genoeg geen profploeg. 

 

(Lees hieronder verder)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (Instagram). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Bolleboos in de wiskunde

Niet alleen op sportief vlak blinkt Kiesenhofer uit, ze dook ook lange tijd met haar neus in de boeken. Zo studeerde ze wiskunde aan de Technische Universiteit van Wenen, volgde ze daarna een master aan de universiteit van Cambridge en sloot ze haar studies in 2016 af aan de universiteit van Catalonië. 

 

Ook een vrouw van de wereld dus. Een jaar later begon ze als postdoctoraal medewerkster aan het Zwitserse Federale Instituut voor Technologie in Lausanne.

 

"Als ze alleen op kop rijdt, is ze altijd een absolute machine", tweette renner Michael Gogl over zijn landgenote. 

"Onderschatting was mijn groot voordeel"

Uiteraard was Kiesenhofer in de wolken na haar gouden rit. "Ik kan het niet geloven. Zelfs toen ik over de finish reed, dacht ik bij mezelf: 'Is het echt voorbij?'"

 

"Of de rensters mij hebben onderschat? Ja, zeker. Dat was mijn groot voordeel. Ik was zeker niet een van de favorieten. Ik bedoel, ik ben helemaal onbekend. Ik ben best goed in afdalingen en daarna was het een tijdrit naar de finish."

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Lees ook: