Emotionele Kopecky mist net een medaille: "Verdiende mijn plaats op het podium"

  Geen olympische medaille voor Lotte Kopecky. In de finale raakte onze landgenote net niet bij de Italiaanse Elisa Longo Borghini. "Ik verdiende mijn plek op het podium. De conditie is er, op de piste ga ik proberen om nog beter te doen", vertelde een ontgoochelde Kopecky na afloop. 

  Bij de dames zorgde de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer voor een enorme verrassing. Ze bleef Annemiek van Vleuten voor. Lotte Kopecky (4e) zag zo'n een medaille aan haar neus voorbijgaan. "Ik kon er niets aan veranderen dat Kiesenhofer voorop bleef. Ik probeerde mee om de boel in gang te steken, maar niemand wilde de koers in handen nemen."

   

  "Er waren verschillende landen (Italië, Nederland en de Verenigde Staten) die nog verschillende dames mee in de eerste groep hadden. Dan moet je iemand durven kiezen, je kan niet met 4 rensters voor de overwinning blijven gaan."

   

  Kopecky wist ook dat Kiesenhofer niet te onderschatten was: "Er zijn er niet veel die haar voor de start van deze wedstrijd kenden, maar ik heb wel een jaar met haar in de ploeg gereden. Ze is een hardrijdster en als je haar dan 10 minuten geeft, heb je een probleem."

   

  Een medaille zat er uiteindelijk net niet in: "Mijn enige fout die ik vandaag maakte, is dat ik sneller had moeten reageren op Longo Borghini. Ik bleef uiteindelijk wat hangen en raakte er niet meer op tijd bij."

   

  Op de piste krijgt Kopecky wel nog de kans op een olympische medaille: "Ik ben bijzonder ontgoocheld, maar de conditie is uitstekend. Op de piste ga ik er alles aan doen om nog beter te doen dan vandaag."

  programma Lotte Kopecky
  zondag 25 juli wegrit 4e verslag
  vrijdag 6 augustus ploegkoers (met Jolien D'hoore) 10e verslag
  zondag 8 augustus omnium opgave na val verslag

  Van de Velde (42e): "Had nog meer willen doen voor Kopecky"

  Julie Van de Velde reed de wegrit in dienst van Lotte Kopecky en Valerie Demey: "Het was mijn taak om Lotte en Valerie in de aanvangsfase van water en sportdrank te voorzien. Er waren maar 3 bevoorradingspunten op het parcours."

   

  "In de finale kon ik op de beklimming nog terugkeren omdat het vooraan stilviel. Uiteindelijk moest ik even later dan toch passen in de lange afdaling. Jammer want ik had gehoopt om langer bij Kopecky te blijven."

   

  Kopecky eindigde uiteindelijk als 4e: "Het is de meest ondankbare plaats, maar ik denk dat ze heel blij mag zijn met deze prestatie. Er is voor haar nog veel mogelijk op deze Olympische Spelen. Voor mij was het een unieke ervaring om er hier bij te zijn."

  Lees ook: