Papa Nys glundert: "Behoorlijk onder de indruk van hoe Thibau finale aanpakte"

  Sven Nys kon niet in Italië vieren door verplichtingen op de Rapencross.

  Na een ijzersterke sprint werd Thibau Nys gisteren in Trento Europees kampioen op de weg bij de beloften. Dat veroorzaakte een schokgolf die voelbaar was tot in Lokeren, waar papa Sven de eerste veldrit van het seizoen meepikte. "Ik was erg nerveus van zodra de wedstrijd op tv kwam", gaf de teammanager van Baloise Trek Lions toe.

  "Ik ben trots, natuurlijk!", reageerde een glunderende Sven Nys op de Europese triomf van zijn oogappel.

   

  "Ik ben behoorlijk onder de indruk van zijn finale en hoe hij dat heeft aangepakt. Hij heeft zich heel goed weggestoken en op het juiste moment de sprong gemaakt. Hij kon de sprint volledig naar zich toetrekken, met dank aan de ploeg die fantastisch werk leverde."

   

  Ook voor papa Nys kwam de titel als een verrassing. "Ik wist niet hoe hij zich op internationaal niveau zou manoeuvreren in het peloton", meende hij. "Als je ziet dat hij daarin slaagt, in een peloton waar mannen zitten die de Vuelta reden, dan ben ik behoorlijk onder de indruk."

  Ik ken hem als mijn broekzak. Als hij de finale ingaat, is hij erg snel.

  Sven Nys

  "Ik was heel nerveus van zodra het op tv kwam", gaf Nys senior toe. "Hij zat goed in zijn vel en deed verstandige dingen. Ik ken hem natuurlijk als mijn broekzak. Als hij de finale ingaat, is hij erg snel. Dus de winstkansen stegen en de nervositeit ook."


  Kreeg Thibau tips van zijn leermeester? "Voor de koers hoorde ik hem nog, maar ik laat hem vooral rustig zijn ding doen. De dingen die we de laatste maanden besproken hebben, kwamen mooi tot zijn recht. De dag zelf hoef je daar weinig aan toe te voegen." 

   

  Daarin bleek Sven Nys gelijk te hebben.

  Mogen we dromen van een dubbelslag: Europese en wereldtitel? "Geen idee", lachte Nys. "Het peloton zal van hetzelfde niveau zijn. Het is een ander parcours, meer voor de punchers. Dat ligt hem misschien wel iets beter. Ik denk dat hij bevrijd is en dan is er veel mogelijk."