Beresterke Thibau Nys (18) sprint naar EK-goud op de weg bij beloften

  Thibau Nys heeft zichzelf en de rest van het beloftepeloton verrast en is de nieuwe Europese kampioen op de weg in de categorie tot 23 jaar. Op zijn 18e was hij duidelijk de snelste van een elitegroep. De Belgen reden een fantastische koers in Trento, zo werd Lennert Van Eetvelt ook nog 5e.

  Bekijk hier de ultraspannende slotkilometers:

  Perfecte koers van de Belgen

  Onze landgenoten maakten de koers en reden nagenoeg perfect. Iets voorbij halfweg de 132 km (10 rondjes van 13,2 km) probeerde Lennert Van Eetvelt weg te geraken, maar die poging was net als de versnelling van Henri Vandenabeele van korte duur. Er werd slag om slinger versneld. Weg blijven, dat bleek een ander verhaal.

  Dan maar een keer solo proberen, dacht Van Eetvelt. Hij voelde de benen jeuken op de enige helling op het parcours en probeerde er een tijdrit van zo'n 23 kilometer van te maken. Het was beuken en vechten voor elke meter voorsprong.

  De Spanjaarden hadden met Juan Ayuso (ook 18) de topfavoriet in de rangen. Ze deden er dan ook alles aan om de kloof zo klein mogelijk te maken. Het werd Lennert versus de rest. Ondertussen stopten de andere Belgen goed af. Met een Thibau Nys op vinkenslag. Met zijn spurt als geheim wapen.

  Verslag in het Journaal:

  Nys springt mee op klim en maakt het af

  Van Eetvelt bewoog hemel en aarde. Op 9 kilometer van de streep werd onze landgenoot echter ingerekend. Maar zijn werk zat er nog niet op. Van Eetvelt nestelde zich in een kopgroep van 7 met daarbij ook Thibau Nys, die met een knappe inspanning op de laatste klim nog net zijn wagonnetje kon aanpikken.

  Nys, met zijn 18 jaar de op 1 na jongste renner van het pak, gokte op zijn sprint, dat die meer dan in orde is, had hij eerder dit seizoen al bewezen. Van Eetvelt toonde zich een geweldige helper, in de spurt stond er helemaal geen maat op Thibau Nys.

  8 jaar na Sean De Bie heeft België weer een Europese kampioen bij de beloften. Van Eetvelt werd nog knap 5e. 

  Het zilver was voor de Italiaan Filippo Baroncini, het brons ging naar de Spanjaard Juan Ayuso.

  Vader Sven, enorm trots op zijn zoon, was niet aanwezig in Trentino. Gelukkig voor Thibau, want de renner van Baloise Trek Lions vertelde vooraf dat zijn vader ongeluk bracht. "Bij al mijn zeges deze zomer was hij er niet bij en toen hij er wel eens was, reed ik lek en ben ik gevallen. Van mij mag hij dus thuisblijven." De rest is geschiedenis.

  EK-wegrit beloften (mannen)

  1. 12 uur 10. Thibau Nys wint! Thibau Nys is Europees kampioen bij de beloften! Hij haalt het in een sprint van een kopgroep van 7. .
  2. 12 uur 08. Filippo Zana plaatst een versnelling, maar die is maar van korte duur. Alles klit weer samen voorin. .
  3. 12 uur 06. De 7 koplopers hebben een voorsprong van een kleine 10 seconden. Is dat met nog 3 kilometer te gaan genoeg? .
  4. 12 uur 03. Om 12.05u schakelen we over van Eén naar Canvas. In de livestream hierboven kan je de koers gewoon blijven volgen. .
  5. 11 uur 58. Van Eetvelt gegrepen. Het mocht niet zijn voor Lennert Van Eetvelt. Onze landgenoot heeft alles gegeven, maar wordt nu gegrepen. Hij nestelt zich wel samen met Thibau Nys in de kopgroep.  .
  6. 11 uur 58. Het tempo gaat nu met een ruk de hoogte in in het peloton. Van Eetvelt heeft nog geen gewonnen spel. In het grote pak schiet favoriet Ayuso nu wakker. .
  7. 11 uur 52. Laatste ronde. Lennert Van Eetvelt bolt voor de voorlaatste keer over de streep. Hij heeft een voorsprong van 20 seconden op een vijftal renners en 43 seconden op het peloton. Daarin zit onder meer Vandenabeele verscholen. De Belgen stoppen goed af.  .
  8. 11 uur 41. Het gaat te traag voor Van Eetvelt. Hij laat zijn medevluchters Bayer en Zambanini achter en gaat er alleen vandoor. .
  9. 11 uur 38. Van Eetvelt andermaal. Van Eetvelt zit blijkbaar met een sterk stel benen. Onze landgenoot rijdt andermaal weg uit het peloton. Dit keer krijgt hij 2 metgezellen mee.  .
  10. 11 uur 35. Ook het avontuur van Balmer zit er nu op. Met nog 2 ronden te gaan hebben we vooraan nog een uitgebreide kopgroep.  .
  11. 11 uur 29. Een Zwitser is de volgende in de rij. Balmer probeert er een individuele tijdrit van te maken, maar ook hij moet knokken voor elke meter voorsprong.  .
  12. 11 uur 24. Weer gegrepen. Vandenabeele schudde hard aan de boom, maar er vallen voorlopig geen appels uit. De samensmelting is dan ook weer een feit. Wie is de volgende die het eens probeert? .
  13. 11 uur 18. Henri Vandenabeele besluit zich in de debatten te mengen. Hij geeft een ferme ruk aan het tempo en krijgt enkele renners mee in zijn wiel. We krijgen een kopgroep van 6.  .
  14. 11 uur 05. Met nog zo'n 40 kilometer te gaan neemt de nervositeit toe in het peloton. Er wordt slag om slinger versneld, maar niemand kan weg blijven. .
  15. 11 uur 04. Belgische aanval. De Belgen tonen zich eens. Lennert Van Eetvelt plaatst een snedige demarrage. Kan hij wel wegrijden van het peloton? .
  16. 11 uur 01. Erik Fetter is de volgende die het eens probeert. De Hongaar rijdt echter niet ver weg van het grote pak.  .
  17. 11 uur . Ik vraag me af of dat de juiste tactiek is. José De Cauwer over de Spanjaarden.
  18. 10 uur 58. Benedetti gegrepen. Het avontuur van de Italiaan was maar van korte duur. Het zijn de Spanjaarden die het kopwerk voor hun rekening nemen voor kopman Juan Ayuso.  .
  19. 10 uur 51. De Italiaan Benedetti voelt de benen jeuken en gaat er solo vandoor. Hij fietst een voorsprong van zo'n 16 seconden bij elkaar.  .