Thibau Nys is Europees kampioen: "Begon normaal vandaag aan veldritseizoen"

  Thibau Nys kon het niet geloven dat hij de nieuwe Europese kampioen is bij de beloften.

  Thibau Nys heeft België een tweede Europese titel bezorgd in Trente. In de categorie tot 23 jaar maakte hij de beresterke wedstrijd van de Belgen oppermachtig af in de sprint. De zoon van Sven kon het amper geloven. "Ik heb deze kans met beide handen gegrepen."

  De Belgische ploeg reed een hele dag attent voorin. Thibau Nys glipte op de laatste klim van de dag nog net mee met favorieten Zanna en Ayuso. In de sprint maakte hij het vervolgens knap af. "Ik kan het nog steeds niet geloven", zei hij in het flashinterview.

   

  "Normaal gezien zou ik vandaag aan het veldritseizoen beginnen, maar ze vroegen mij om aan het EK en het WK op de weg deel te nemen. Die kans heb ik met beide handen gegrepen. Ik had nooit gedacht dat het zo zou uitdraaien."

   

  Hoe ging het vandaag? "Het was een heel harde wedstrijd, maar ik heb me wel steeds goed gevoeld. Ik zat vaak wel iets te ver op de klim, waardoor ik wel wat krachten moest verspelen."

  "De laatste ronde was eigenlijk het ideale scenario. Lennert (Van Eetvelt) was weg. Ik moest dus gewoon zorgen dat ik mee was met iedereen die achter hem sprong", legde Nys uit.

  "In de finale miste ik bijna de juiste boot. Ze vertrokken net iets vroeger dan ik had gedacht. Maar ik kon toch nog net aansluiten voor het einde van de klim. Ik wist dat ik kon winnen als ik met deze jongens over de top zou komen. Dat deed ik ook, nogmaals: ik kan het niet geloven."

  Ondanks de immense vreugde vergat Nys ook niet de sterke prestatie van zijn teamgenoten. "We hadden altijd iemand mee als er belangrijke namen meesprongen. Het was mijn taak om zo lang mogelijk te wachten en dan vervolgens in de juiste ontsnapping te belanden."

  En nu het WK winnen? "Er komen inderdaad nog kansen, maar ik kan nu ontspannen. Mijn doel is al bereikt. Alles wat er nu nog bijkomt, is bonus."

  Mijn doel is al bereikt. Alles wat er nu nog bijkomt, is bonus.

  Thibau Nys

  "Op het WK gaan ze mij wel kennen"

  Thibau Nys is de derde Belgische beloftenkampioen in de geschiedenis. Hij volgt Kris Boeckmans (2009) en Sean De Bie (2013) op. "Het is een ongelooflijke dag geweest", zei hij live in Het Journaal. "Als ik op voorhand een scenario kon uitschrijven, dan was het exact zoals de koers nu is verlopen."

   

  "Alles verliep perfect volgens plan. Ik kon er alleen maar van dromen om het op deze manier af te maken. Eigenlijk zat ik net iets te ver, maar ik ben er als allerlaatste nog naartoe kunnen springen." 

   

  Het WK moet Nys nog beter liggen. "Nu gaan ze mij kennen, dat voordeel had ik vandaag wel. Ze durfden met mij naar de finish rijden. Dat zal op het WK zijn, er zal meer gepokerd worden en tactischer gereden worden. Wat ik daar ook doe, ik ben nu al tevreden."

  Thibau Nys: "Kans met beide handen gegrepen"

  De kersverse kampioen bij Renaat Schotte: "Perfect scenario"

  "Het WK? Wat er nog bijkomt, is bonus. Ik heb mezelf al overtroffen"

  Van Eetvelt: "Dat wordt een feestje vanavond"

  "We hadden met de Belgische ploeg al een paar keer aangevallen", vertelde Lennert Van Eetvelt na afloop. "Bij mij was het ook al mijn 2e aanval. Als je een kans krijgt, moet je het proberen. Ik wist dat het moeilijk zou zijn om bijna 2 rondes alleen te rijden, maar ik ging toch vol door."

  "Op een gegeven moment had ik toch een mooie voorsprong, maar op die laatste klim viel ik op het einde wat stil en wist ik dat het niet zou lukken. Uiteindelijk pik ik nog net aan bij dat groepje dat wegrijdt."   


  Met 7 renners doken de beloften de finale in, daarbij ook nog Thibau Nys. "Toen heb ik uiteraard zijn kaart getrokken. Hij is heel snel en dat moesten we uitspelen. Ik kon toch niet meer winnen, het beste was er bij mij af en ik heb dan nog een paar gaatjes gedicht."

  "Fijn voor hem dat hij wint. We liggen samen op de kamer, dat zal een feestje worden vanavond. Of ik het verwacht had? Tja, het is wel een beetje een verrassing. Dit is zijn 1e koers op dit niveau, hij wist zelf ook niet hoe het zou uitpakken en hij wordt meteen Europees kampioen. Dan word je een grote."

  Dit is zijn 1e koers op dit niveau, hij wist zelf ook niet hoe het zou uitpakken en hij wordt meteen Europees kampioen.

  Lennert Van Eetvelt

  Van Eetvelt: "Als reserve kon ik zonder druk rijden"

  Bondscoach: "Dit is geen toevalstreffer"

  Nys blinkt in de Europese sterrentrui:

  programma EK wielrennen in Trento
  woensdag 8/9 tijdrit junioren vrouwen Alena Ivantsjenko (Rus) verslag
  woensdag 8/9 tijdrit junioren mannen Alec Segaert verslag
  woensdag 8/9 tijdrit mixed relay Italië verslag
  donderdag 9/9 tijdrit beloften vrouwen Vittoria Guazzini (Ita) verslag
  donderdag 9/9 tijdrit elite vrouwen Marlen Reusser (Zwi) verslag
  donderdag 9/9 tijdrit beloften mannen Johan Price-Pejtersen (Den) verslag
  donderdag 9/9 tijdrit elite mannen Stefan Küng (Zwi) verslag
  vrijdag 10/9 wegrit junioren mannen Romain Gregoire (Fra) verslag
  vrijdag 10/9 wegrit junioren vrouwen Linda Riedmann (Dui) verslag
  vrijdag 10/9 wegrit beloften vrouwen Silvia Zanardi (Ita) verslag
  zaterdag 11/9 wegrit beloften mannen Thibau Nys verslag
  zaterdag 11/9 wegrit elite vrouwen Ellen van Dijk (Ned) verslag
  zondag 12/9 wegrit elite mannen Sonny Colbrelli (Ita) verslag