Ronaldo-gekte in Manchester voor grote rentree: al 219 miljoen aan shirts verkocht

  Maakt de kartonnen Ronaldo morgen tegen Newcastle plaats voor de echte tegen Newcastle?

  Cristiano Ronaldo is terug bij Manchester United en dat gaat niet onopgemerkt voorbij. Met de shirtverkoop verpulverde hij opnieuw talloze records. Fanatics, de retailpartner van Man United, bezorgde hij de beste verkoopdag ooit op nauwelijks enkele uren tijd. Intussen werden al 219 miljoen euro aan shirts verkocht en de teller blijft maar verder tikken.

  Al na 1 uur zorgde de shirtverkoop van Ronaldo voor de allerbeste verkoopdag voor de online winkel van de club wereldwijd. Na 24 uur was hij Lionel Messi (naar PSG) en LeBron James (naar de LA Lakers) al lang voorbij, nooit eerder werden zoveel replica’s in de eerste 24 uur na een transfer verkocht. 

   

  Zo suggereerde Marca dat er van Messi in de eerste 24 uur rond de 830.000 shirts verkocht werden, bij Ronaldo lag dat cijfer volgens The Mirror in elk geval een pak hoger. Het is niet duidelijk om welke exacte aantallen het gaat. Sommige bronnen spreken over ongeveer 1,2 miljoen shirts.

   

  Ook aan Old Trafford was het meteen bijzonder druk. Mensen gingen uren in de rij staan om het shirt met het magische nummer 7 te bemachtigen. 

   

  De grote winnaar van deze stormloop is kledinggigant Adidas dat momenteel een 10-jarig sponsorcontract heeft met Man U, maar ook de club kan niet klagen. Volgens Love the Sales werden na 72 uur al voor een kleine 80 miljoen euro aan shirts verkocht.

   

  Daags voor de wedstrijd tegen Newcastle is dat bedrag al flink opgelopen tot 219 miljoen euro. Man U houdt daar alvast 15,11 miljoen euro aan over, niet slecht voor een speler die nog geen bal getrapt heeft. De transfersom van 15 miljoen euro die betaald werd aan Juventus verdiende de club zo al helemaal terug.

   

  Volgens Price of Football krijgt United zo'n 7 procent per verkocht shirt. Volwassenen betalen voor een shirt 108 euro, kinderen 88 euro en voor de jongsten is het voor de volledige outfit 73 euro. De club verdient aan een shirt van 108 euro dus 7,56 euro.

  Beter dan Messi

  In vergelijking met de eeuwige rivaal Lionel Messi doet Ronaldo het in de shirtverkoop een pak beter. Er werd op dit moment voor 121 miljoen euro aan Messi-shirts verkocht, waar PSG 8,5 miljoen euro aan overhoudt.

   

  Shirts met de naam Ronaldo op worden op dit moment 600% beter verkocht dan vorig jaar, het is overigens ook het snelstverkopende shirt ooit in de Premier League. 

  Adidas liet zich toch wat verrassen door de plotse transfer en de daarop volgende stormloop. Na enkele uren waren de shirts zowel online als in de shop al uitverkocht waarna een nieuwe bestelling geplaatst moest worden, het probleem werd wel heel snel verholpen.

   

  Ook de club zelf nam meteen razendsnel toe in waarde. Zo steeg de aandelenkoers van de club met 9,8 procentpunten.  De club was zo meteen een kleine 250 miljoen euro meer waard.

   

  Niet alleen de club doet het bijzonder goed, maar ook de stad leeft helemaal op met de terugkeer van Ronaldo: "De mensen zijn echt gelukkig, het is veel drukker geworden", vertelde een uitbater van een fastfoodzaak in Manchester.

   

  "Je ziet opnieuw de lach op de gezichten van de mensen die hier binnenkomen. De stad komt weer helemaal tot leven, het is ongelooflijk om te zien. Ik kijk al uit naar zaterdag wanneer hij ook echt helemaal terug is."

  Het rugnummer 7

  Ronaldo en het magische nummer 7 zijn al jaren onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Het voorbije seizoen was het in handen van de Uruguayaan Edinson Cavani en zomaar een wissel doorvoeren was niet mogelijk. 

   

  Uit de zeer technische en uitgereide reglementen van de Premier League bleek dat Man United eerst een speler zou moeten verkopen voordat een mogelijke wissel toegestaan was. 

   

  Cavani voetbalt in het Uruguayaanse nationale elftal met het rugnummer 21 en dus was de keuze snel gemaakt. Flankaanvaller Daniel James transfereerde voor een miljoenenbedrag naar Leeds United, Cavani werd doorgestuurd naar nummer 21 en Ronaldo kreeg zijn geliefde rugnummer 7.

   

  De afgelopen jaren bleek erfenis van het rugnummer bijzonder zwaar om dragen, na Ronaldo probeerden Michael Owen, Antonio Valencia, Ángel Di María, Memphis Depay, Alexis Sánchez en dus Edinson Cavani om de ster van het elftal te worden, maar zonder al te veel succes. Het is aan de 36-jarige Ronaldo om de draad na 12 jaar weer op te pikken.

  Cadeautje van de Glazers?

  De familie Glazer, de eigenaars van Manchester United, weet in elk geval dat het aantrekken van een superster een gunstig effect kan hebben. De familie is ook eigenaar van de Tampa Bay Buccaneers in het American Football.

   

  De komst van Brady zorgde voor een nieuwe impuls aan positiviteit rond de club en het leverde de Buccaneers uiteindelijk ook meteen de Super Bowl op. 

   

  Na een hectische zomer met veel ontevredenheid kan Manchester United ook wat extra positiviteit gebruiken met de grote terugkeer van Cristiano Ronaldo. 

   

  Met het Super League-debacle zakte de populariteit van de Glazer-familie tot onder het vriespunt. Het kwam zelfs zo ver dat enkele dagen later de topper tegen Liverpool niet kon doorgaan na een bestorming van Old Trafford door een groep razende fans.

   

  Van die ontevredenheid valt momenteel nog weinig te merken. The Red Devils begonnen met 7 op 9 aan de competitie en er werden met Varane en Sancho toptransfers gedaan. De terugkeer van de geliefde Portugees moet nu de kers op de taart zijn.

  Bezorgt Ronaldo zijn United nog eens de hoofdprijs?

  Old Trafford wacht op CR7

  Zaterdag om 16 uur is het dan zover, de langverwachte terugkeer van Cristiano Ronaldo in Manchester. Of Man United-coach Ole Gunnar Solskjaer hem meteen in de basis zal droppen is nog afwachten, maar Ronaldo zal zeker en vast speelminuten krijgen.

   

  Het wordt dan de 11e keer dat Ronaldo zal voetballen tegen Newcastle United. De laatste keer is geleden van maart 2009 toen hij samen met Dimitar Berbatov en Wayne Rooney een van de dodelijkste trio's vormde in de geschiedenis van de club.

   

  De prijzen voor tickets swingen intussen de pan uit, op de zwarte markt worden bedragen tot wel 3.000 euro gevraagd... . De club riep al op om enkel tickets te kopen bij betrouwbare bronnen. Alles om de terugkeer van hoogheid Ronaldo te kunnen meemaken.