Minister wil gelijk prijzengeld voor olympische en paralympische atleten

  De Belgische paralympische atleten behaalden al 13 medailles.

  Vlaams minister van Gelijke Kansen Bart Somers wil met het BOIC en het Paralympisch Comité bekijken hoe het prijzengeld voor olympische en paralympische atleten gelijkgeschakeld kan worden. "Dat verdienen ze."

  Met intussen 13 medailles doen de Belgische paralympische atleten het heel goed in Tokio. Net als de 7 Belgische medailles op de Olympische Spelen ligt er ook voor een paralympische medaillewinnaar een geldsom klaar, maar die ligt wel lager dan voor olympisch eremetaal.

   

  Daar wil Bart Somers, minister van Gelijke Kansen in de Vlaamse regering, iets aan doen. "Er is geen reden waarom een zilveren medaille op de Paralympische Spelen drie keer minder waard is dan een zilveren medaille op de Olympische Spelen", zegt Somers. 

   

  "Er is ook geen reden waarom de plaatsen 4 tot en met 8 op de Olympische Spelen wel beloond worden door de overheid en diezelfde ereplaatsen op de Paralympische Spelen niet. Onze paralympiërs verdienen evenveel respect en waardering als onze olympische atleten."

   

  Daarom wil Somers om de tafel zitten met het BOIC en het Paralympisch Comité. "Ik ga het gesprek aan met het BOIC en het Paralympisch Comité en bekijk ook wat mogelijk is vanuit mijn Vlaamse bevoegdheid Gelijke Kansen."

   

  "Dat is symbolisch en maatschappelijk belangrijk. Mensen met een beperking zijn geen tweederangsburgers, maar verdienen gelijke kansen en een eerlijke beloning." De minister wil niet wachten tot de volgende Spelen, maar al voor die van Tokio proberen de premies gelijk te trekken.