Hoeveel verdienen onze paralympiërs aan hun medailles? En hoe zit het bij andere landen?

  Hun prestaties zijn groots, maar is de beloning dat ook? Onze paralympische medaillewinnaars in Tokio mogen naast eeuwige roem ook nog een premie verwachten. Alleen: er is nog een grote kloof in vergelijking met de olympische atleten. Hoe zit dat in andere landen?

  Vastberadenheid. Inspiratie. Moed. Gelijkheid.

   

  Ziedaar, de vier waarden van het Internationaal Paralympisch Comité. Maar in hoeverre is er al sprake van gelijkheid op financieel vlak?

   

  Even terug naar de Olympische Spelen. Het BOIC deelde toen, gefinancierd door de Nationale Loterij, een premie van 50.000 euro uit voor een gouden medaille. Zilver en brons leverden respectievelijk een bonus van 30.000 euro en 20.000 euro op.

   

  Bij de Paralympische Spelen liggen die bedragen een stuk lager. Gefinancierd door het liefdadigheidsfonds Baillet Latour krijgen de atleten wel nog een geldsom. Een gouden medaillewinnaar ontvangt 15.000 euro. Zilver en brons zijn goed voor 10.000 euro en 7.500 euro.

   

  Voor wie meer dan één medaille pakt, telt alleen het hoogste eremetaal. De volgende medaille wordt aan de helft van de hoofdsom uitbetaald. In het geval van Michèle George, die twee keer goud pakte, komt dat dus neer op een totaal van 22.500 euro.

   

  Bij teamsporten wordt het bedrag per atleet met 10% verhoogd, waarna een gelijke verdeling volgt.

  Voor plaatsen 4 tot en met 8 wordt - in tegenstelling tot de olympische atleten - geen premie voorzien. De coach ontvangt tot slot maximum 10% van de premie die toegekend wordt aan de atleet.

   

  Opvallend: het totale beschikbare budget bedraagt 125.000 euro. Als dat overschreden wordt, kunnen de premies nog pro rata verlaagd worden.

    Goud Zilver Brons
  Olympische Spelen 50.000 euro 30.000 euro 20.000 euro
  Paralympische Spelen 15.000 euro 10.000 euro 7.500 euro

  U merkt: de kloof tussen het prijzengeld voor olympische en paralympische atleten is anno 2021 nog steeds groot.

  Is dat ook bij andere landen het geval?

  Verenigde Staten: historische verhoging

  Het was een mijlpaal voor de paralympische atleten in de Verenigde Staten. In 2018 besliste het Olympisch Comité van de USA om de beloning voor olympische en paralympische atleten gelijk te schakelen.

   

  In Rio was het contrast tussen de twee nog enorm: goud leverde daar in het ene geval 37.500 dollar op, terwijl de andere met amper 7.500 dollar tevreden moest zijn.

   

  In onderstaande video kunt u zien hoeveel de beslissing betekende voor enkele paralympische atleten.

  Ook in Duitsland en Frankrijk gelijkheid

  In twee buurlanden is er eveneens sprake van een gelijk tarief. Zowel Duitsland (20.000 euro voor goud) als Frankrijk (65.000 voor goud) belonen olympische en paralympische medaillewinnaars met dezelfde bedragen.

  Veel landen met lager tarief

  Ondanks het goede voorbeeld van enkele landen is er in veel gevallen nog sprake van ongelijkheid. Naast België is er ook bij Nederland nog sprake van een flinke kloof.

   

  De verschillen: 15.000 tegenover 30.000 euro voor goud, 4.500 tegenover 22.500 euro voor zilver en 3.000 tegenover 15.000 euro voor brons.

   

  Ook gastland Japan deed geen extra inspanning. Goud leverde voor olympische atleten 38.000 euro op, voor de paralympische atleten is dat "slechts" 23.100 euro.

   

  En wat met de landen die extreem grote bedragen uitkeerden voor medaillewinnaars, zoals Hong Kong?

   

  Goud leverde een olympische atleet maar liefst 545.000 euro op. Voor paralympische atleten is dat minder dan een vijfde van dat bedrag: 87.000 euro.

  Geen premies bij Canada en Australië

  Dat is wel nog altijd veel meer dan wat bijvoorbeeld Canada en Australië toekennen aan hun paralympische helden. Daar levert eremetaal namelijk helemaal niks op.

   

  Olympische kampioenen in beide landen kregen wel nog ongeveer 13.000 euro.