Ga naar de inhoud

4 keer goud, 3 keer zilver en 8 keer brons: dit zijn de Belgische helden op de Paralympische Spelen

Hoewel de Paralympische Spelen officieel pas morgen eindigen, zit het Japanse avontuur er voor de Belgen vandaag al op. Met maar liefst 15 medailles was de editie in Tokio een absolute voltreffer voor ons land. Het hoogste aantal sinds 1996. Wij zetten de Belgische medaillewinnaars op een rijtje. 

Goud: Laurens Devos, Michèle George (2x) en Peter Genyn

Drie Belgische toppers hebben hun status helemaal waargemaakt in Tokio. Laurens Devos verdedigde met verve zijn olympische titel uit Rio, enkel in de halve finales kwam hij even in de problemen.

 

Ook Michèle George heeft haar medaillereeks gewoon voortgezet. Na goud en zilver in Londen 2012 en dubbel goud in Rio 2016 was het ook twee keer raak in Tokio. George bewees dat ze het ook op haar nieuw paard 'Best of 8' kan.

Ten slotte was er natuurlijk ook de fenomenale overwinning van rolstoelsprinter Peter Genyn op de 100 meter. Ondanks een gesaboteerde rolstoel verlengde hij zijn titel met een paralympisch record. Een schoolvoorbeeld van weerbaarheid en vechtlust.

Belgische gouden medailles
Laurens Devos tafeltennis - klasse 9 verslag
Michèle George paardensport: individuele test dressuur verslag
Michèle George paardensport: vrije kür dressuur verslag
Peter Genyn atletiek: 100 meter T51 verslag

Zilver: Peter Genyn en wielrenners Ewoud Vromant en Tim Celen

Voorafgaand aan zijn gouden triomf op de 100 meter moest Peter Genyn op de 200 meter genoegen nemen met zilver. De tweevoudig olympisch kampioen in Rio 2016, werd geklopt door zijn grote rivaal, de Fin Toni Piispanen.

 

Ewoud Vromant was dan weer enkel met gouden ambities naar Tokio afgereisd. Hij was de topfavoriet op de 3.000m achtervolging op de piste en leek die rol ook waar te maken. Maar er volgde een discutabele diskwalificatie. 5 dagen later nam hij revanche in de wegtijdrit door zilver te pakken.

 

Als wereldkampioen had Tim Celen ook zijn zinnen gezet op een gouden medaille in de wegrit. Maar na een spannende wedstrijd was hij tevreden met zijn met zilver. "Ik ben heel trots op mijn medaille en in 2024 ga ik voor goud."

Belgische zilveren medailles
Ewoud Vromant wielrennen: tijdrit C2 verslag
Peter Genyn atletiek: 200 meter T51 verslag
Tim Celen wielrennen: wegrit T2 verslag

Brons: 8 stuks (in atletiek, tafeltennis, wielrennen en paardensport)

Belgische bronzen medailles
Florian Van Acker tafeltennis: klasse 11 verslag
Manon Claeys paardensport: individuele test dressuur graad IV verslag
Manon Claeys paardensport: vrije kür dressuur graad IV verslag
Griet Hoet en Ann Monsieur baanwielrennen: tijdrit 1.000m tandem verslag
Tim Celen wielrennen: tijdrit mannen T1-2 verslag
Maxime Hordies wielrennen: tijdrit mannen H1 verslag
Roger Habsch atletiek: 200 meter T51 verslag
Roger Habsch atletiek: 100 meter T51 verslag