Sputterend schieten, maar subliem schermen levert Brit vijfkampgoud op

  0 / 0

  Groot-Brittannië is het modernste land ter wereld. Althans, als het op de moderne vijfkamp aankomt. Daags na Kate French heeft de 26-jarige Joseph Choong zich vandaag de beste allround zwemmer/schermer/ruiter/schutter/loper getoond.

  De moderne vijfkamp is een geesteskind van baron Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen. De vijf disciplines omvatten volgens hem alle skills die een soldaat moest hebben als hij achter de vijandelijke linies belandde. Wat in gevechtssituaties van pas komt, moest uiteraard ook in een sport gegoten worden.

   

  In de eerste drie disciplines (200 meter vrije slag zwemmen, schermen tegen elke opponent tot één winnende stoot en een jumpingparcours afleggen) worden punten verdiend, die de startvolgorde voor de afsluitende gecombineerde schiet-loop-proef bepalen. Wie daarin als eerste de finishlijn overschrijdt, is de ultieme sporter. Of was het soldaat?

  Joseph Choong was vandaag heel vroeg bij de les. Met een 3e plaats (op 36 atleten) in de zwemproef en vooral een sublieme schermprestatie (waarin hij maar liefst 25 keer de winnende stoot uitdeelde) sloeg hij al een nagenoeg onoverbrugbare kloof op zijn concurrenten. 

   

  Ondanks een matige jumpingproef mocht hij nog steeds met 12 seconden voorsprong op zijn dichtste belager beginnen aan de afsluitende gecombineerde loop-schiet-proef. 

   

  Met vijf missers maakte Choong het wel nog ongemeen spannend, want op 800 meter van de finish haalde de Egyptische scherpschutter Ahmed Elgedy (die met 50 seconden achterstand gestart was) de Brit plots in. Een afsluitend sprintje later mocht Choong toch zijn verdiende gouden medaille opeisen. Elgedy won zilver, de Zuid-Koreaan Woongtae Jun was tevreden met brons.