Schermen, zwemmen, paardrijden, lopen en schieten: Britse French beheerst het allemaal

  Pierre de Coubertin riep de meest veelzijdige aller sporten in het leven: de moderne vijfkamp.

  De Britse Kate French heeft zich tot olympisch kampioene gekroond in de meest olympische aller sporten: de moderne vijfkamp. Moderne wat? Een combinatie van schermen, zwemmen, paardrijden, schieten en lopen.

  De moderne vijfkamp is een geesteskind van baron Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen. Deze vijf disciplines omvatten volgens hem alle skills die een soldaat moest hebben als hij achter de vijandelijke linies belandde. Wat in gevechtssituaties van pas komt, moest uiteraard ook in een sport gegoten worden.

   

  In de eerste drie disciplines (schermen tegen elke opponent tot één winnende stoot, 200 meter vrije slag zwemmen en een jumpingparcours afleggen) worden punten verdiend, die de startvolgorde voor de afsluitende gecombineerde schiet-loop-proef bepalen.

   

  Vooral het paardrijden is een gevreesde discipline, want elke deelnemer krijgt per loting een paard toegewezen van een opponent. Na slechts 20 minuten voorbereidingstijd moeten de deelnemers een jumpingparcours afleggen. Het komt er dus op aan om de beste paardenfluisteraar in jezelf boven te halen.

   

  Die connectie maken met haar paard lukte Annika Schleu allerminst. Na het schermen en zwemmen stond de Duitse riant aan de leiding, maar haar eufemistisch genaamde paard Saint Boy besliste haar niet te gehoorzamen. In tranen en zonder punten verliet ze de competitie.

  Beter verging het de Russin Uliana Batashova. Zij volbracht de jumping met verve en mocht als leidster aan de afsluitende proef beginnen. Daarin moeten de deelnemers vier rondes van 800 meter lopen, met na elke ronde een schietproef richting vijf targets.

   

  Wie uiteindelijk als eerste de finishlijn overschrijdt, is de eindwinnaar. Spannend was die race zeker vandaag, want op basis van de scores na drie onderdelen was het verschil tussen de eerste vijf atletes amper 15 seconden bij de start.

   

  Dat geringe verschil brak de matig schietende Batashova zuur op, want zij sukkelde nog weg naar de zesde plaats. De Britse Kate French, die als vijfde mocht starten, bleef wel heel secuur en snel. Na de tweede schietpartij nam ze de leiding over, om die niet meer af te staan. Uiteindelijke won ze nog in een olympisch record.

   

  Het zilver was voor de Litouwse Laura Asadouskaites, die met een razendsnelle loopproef oprukte van de 13e plaats. De Hongaarse Sarolta Kovacs, die als derde gestart was, hield die bronzen stek vast.