Vandeweghe over bloedarmoede in de atletiekwereld: "Dringend nood aan sterren"

  Vandeweghe na de gouden medaille voor Jacobs: "Ik moest echt gaan opzoeken waar hij vandaan kwam"

  De 100 meter is op de Olympische Spelen misschien wel het absolute koningsnummer. Afgelopen weekend spurtte de Italiaan Marcell Jacobs naar goud, een opvallende naam: "Vroeger kenden we al die atleten die deelnamen aan de finale, nu moest ik zijn naam echt gaan opzoeken. Er heerst bloedarmoede aan de mannelijke kant van de atletiekwereld", vertelde Hans Vandeweghe in De Tribune.

  "Vroeger kenden we ze echt allemaal, je kon zo uit je hoofd al die verschillende namen opnoemen. Dat is nu niet meer het geval en ik vind dat verschrikkelijk. Ik kende Jacobs niet en hij liep zeker snel, maar toch nog altijd een stukje trager dan Bolt."

   

  Een van de redenen is volgens Vandeweghe de selectie door de Amerikaanse profsporten: "Er glippen geen grote talenten meer door de mazen van het net. Er valt in de American Football en in het basketbal gewoon veel meer te verdienen."

   

  "In het basketbal ligt het gemiddelde loon op 7 miljoen dollar per jaar, iemand met talent gaat het dan uiteraard altijd daar eerst proberen. Supertalenten als Mike Powell in het verspringen gaan we niet snel meer zien, hij had de veerkracht van een Michael Jordan."

   

  Het aantal verbroken wereldrecords blijft de laatste tijd ook wat uit: "Je hebt dat nodig om de verbeelding bij het publiek te kietelen zoals Bolt dat deed. Als je nu op 400 meter 2 seconden trager loopt dan het wereldrecord, dan heb je nog een medaille. De sport heeft nood aan goede nieuwe mensen, echte sterren."

  De Amerikaanse profsporten pikken alle grote talenten op, er valt gewoon veel meer te verdienen.

  Hans Vandeweghe in De Tribune

  1, 2 en 3 voor Jamaica

  Op de 100 meter bij de vrouwen snelden Elaine Thompson, Shelly-Ann Fraser en Shericka Jackson naar een medaille. Alle drie zijn ze afkomstig van Jamaica, opvallend.

   

  "Thompson liep de 100 meter eigenlijk in een wereldrecord", vertelde Vandeweghe daarover. "Florence Griffith-Joyner had in 1988 veel te veel meewind. Dat is jammer want de dames kijken echt aan tegen een onhaalbaar wereldrecord."

   

  Al moet je nu ook wel stellen dat we met die nieuwe spikes ook een nieuw tijdperk zijn ingegaan. Ik heb mij in elk geval laten vertellen dat ze duidelijk sneller gaan. Het lijkt mij ook niet dat er nog een verbod op deze spikes zullen komen, daar is Nike gewoon veel te machtig voor."