Sifan Hassan wil 3 gouden medailles winnen.

Sifan Hassan pakt haar 1e (van 3?) gouden medailles op 5.000m

 ma 2 augustus 2021 14:56

Sifan Hassan heeft haar eerste horde genomen op weg naar haar grote droom: 3 olympische titels winnen. De Nederlandse snelde in de finale van de 5.000 meter in de laatste ronde weg van haar concurrentes. In het discuswerpen ging het goud naar de Amerikaanse Valarie Allman.

Hassan maakt haar droom waar: deel 1 van 3

De atletiekavond in Tokio werd geteisterd door de regen, maar daar leken de lopers niet al te veel last van te hebben. Op de 3.000m steeple maakte de Marokkaan El Bakkali zijn favorietenrol waar en moest Kenia voor het eerst sinds 1980 de gouden plak op zijn buik schrijven.

 

In de finale van de 5.000 meter bij de vrouwen was het uitkijken naar Sifan Hassan. Zij liep in de voormiddag nog de reeksen van de 1.500 meter want de Nederlandse wil het onmogelijke doen, titels pakken op de 1.500, de 5.000 en de 10.000 meter.

 

Een medaille is nu al binnen. Hassan begon naar goede gewoonte behouden aan de race, maar schoof stelselmatig op. Na 4.000 meter was het duidelijk dat een groep van 7 zou strijden om de medailles. De atletes uit Kenia en Ethiopië deden hun uiterste best, maar ze kregen Hassan er niet af en nog voor de laatste bocht zette Hassan een verschroeiende sprint in.

 

Ze liet haar concurrentes achter en snelde naar winst in 14'36"79. Het is haar 1e gouden plak op deze Spelen. En ze hoopt dat er dus nog twee volgen.

Eerste worp is voor Allman meteen van goudwaarde

De regen gooide roet in het eten van de discuswerpers. De plaat werd gevaarlijk glad en de wedstrijd moest halfweg een hele tijd onderbroken worden. Maar toen had de Amerikaanse Valarie Allman haar goude worp al achter de rug. 

 

Bij haar eerste poging ging het 68,98 meter ver. Daar kwam niemand meer in de buurt. Het was pas de eerste gouden plak voor de Verenigde Staten in het atletiekstadion op deze Spelen.

 

De Cubaanse Perez lag een tijd op koers naar zilver, maar de vijfde worp van Kristin Pudenz stak daar een stokje voor. De Duitse atlete liet 66,86 optekenen en pakt zilver. Perez moest vrede nemen met brons. Titelverdedigster Perkovic moest vrede nemen met plek 4.

Regen verstoort polsstokspringer, Morris is uitgeschakeld

Ook in het polsstokspringen waren de omstandigheden allesbehalve ideaal. Voor Fanny Smets was het snel afgelopen, maar ook de toppers lieten al snel steken vallen. Sandi Morris, de zilveren medaille van Rio, riep als een van de eersten om een regenpauze.

 

En die kwam er ook. Maar ook na de regen liep het niet voor Morris. Bij haar eerste poging op 4,55 brak haar stok en kwam ze onzacht ten val. Daarbij leek ze zich ook te blesseren en zo gingen al haar pogingen op die hoogte de mist in. Morris was in tranen en besefte dat haar gouden droom al heel vroeg eindigt.

 

Omdat de kwalificaties zo moeizaam verliepen beslisten de officials om de competitie stop te zetten. Iedereen die over 4,55m was geraakt, stoot door naar de finale. Oorspronkelijk lag de kwalificatiehoogte op 4,70m.

Lees ook:

Atletiek op de Olympische Spelen

15:44

Smets: "Ik heb gewoon slecht gesprongen"

15:10

Discuswerpster Valarie Allman gooit al bij haar eerste poging een gouden worp

15:09

Discusgoud voor Amerika!

De Amerikanen pakken hun eerste goud in het atletiekstadion dankzij Valarie Allman. Zij wierp meteen raak: 68,98 bij haar eerste poging en daar kwam niemand nog aan.


Het zilver is voor de Duitse Pudenz (66,86) en het brons voor Perez (65,72).

15:08
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
15:05

Geen Sandi Morris in de polsstokfinale na een blessure

15:03

Sandi Morris sneuvelt

We zien tranen bij de Amerikaanse Morris. Zij raakt ook bij haar derde poging niet over 4,55m en sneuvelt zo al in de kwalificaties. De omstandigheden zitten niet mee, maar ze lijkt ook ergens last van te hebben.

15:00

Slotfase van de 5.000m bij de vrouwen met indrukwekkende Sifan Hassan

14:55

Hassan naar goud!

En ze doet het! Sifan Hassan snelt in de laatste ronde weg van de concurrentie. Ze pakt haar eerste gouden plak hier in Tokio in een tijd van 14'36"79.

14:53

De laatste 800 meter. Ze zijn nog met een groepje van 7 voor de medailles.

14:49

Grovdal heeft al afgehaakt op de 5.000 meter. Ook de Amerikaanse vrouwen kunnen het tempo niet meer volgen. Hassan zit nog in het voorste pak.

14:43

In het polsstokspringen zien we traantjes bij Sandi Morris. De Amerikaanse raakt niet over 4,55 meter en lijkt ergens last van te hebben.

14:42

Sifan Hassan begint behouden aan de race. Ze loopt voorlopig achteraan het pak mee. De Japanse Hironaka bepaalt het tempo.

14:41
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen (𝕏). U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
14:35

Finale 5.000 meter

Het is uitkijken naar Sifan Hassan nu in de finale van de 5.000 meter. Zij gaat voor een golden sweep.

14:30

El Bakkali zegeviert op de 3.000m steeple

14:29

Nu de regen wat weg is, wordt er opnieuw met een discus geworpen. Daar heeft Valarie Allman voorlopig goud in handen met 68,98 meter.

14:26

El Bakkali pakt goud

Het goud op dit nummer is voor Marokko. Soufiane El Bakkali had de race altijd onder controle en de favoriet kwam als eerste over de finish. Het zilver ging naar de Ethiopiër Girma en het brons naar Kigen (Ken).


Het is al van 1980 geleden dat het goud op dit nummer niet naar Kenia ging.

14:20

Couckuyt: "Als ik horde 8 niet verpest dan ben ik erbij"