Wieleranalisten zien een mooi podium: "Dit was de tijdrit van de veerkracht"

  De medaillewinnaars in de tijdrit zijn stuk voor stuk renners die uit een dal moesten kruipen. Primoz Roglic (goud) kende vooral in de Tour al wat tegenslagen. Tom Dumoulin (zilver) had dit jaar even genoeg van het wielrennen. Ook Rohan Dennis (brons) lag een tijdlang met zichzelf in de knoop. Vandaag halen ze allemaal een olympische medaille, eentje van de veerkracht volgens vele wieleranalisten. 

  Roglic: "Ongelooflijk mooi na alle tegenslagen"

  Goud is Primoz Roglic beter gezind dan geel. De 31-jarige Sloveen toonde zich de voorbije jaren fragiel op de momenten van de waarheid.

   

  Vorig jaar leek Roglic op weg naar zijn 1e eindzege in de Tour. Maar in het geel werd hij op de voorlaatste dag van zijn sokken geblazen door zijn landgenoot Tadej Pogacar.

   

  De geschoolde schansspringer gaat ook meer tegen de grond dan hem lief is. Zo verspeelde Roglic dit jaar de eindzege in Parijs-Nice en moest hij na een week de Tour verlaten door valpartijen.

  Mentaal zou dat kunnen beginnen te spelen bij Roglic. Maar de ploegmakker van Wout van Aert toonde vandaag veerkracht en verpulverde de tegenstand.

  "Na alle tegenslagen is het ongelooflijk mooi dat ik olympisch goud win. Ik ben vandaag beloond voor al mijn harde werk", reageerde de olympische tijdritkampioen na afloop.

  Dumoulin: "Speciaal voor deze tijdrit weer renner geworden"

  Wie had een half jaar geleden durven te denken dat Tom Dumoulin vandaag met olympisch zilver zou pronken?

  In januari drukte de Nederlander de pauzeknop in. "Ik heb tijd nodig om na te denken wat ik in mijn leven wil doen", zei Dumoulin toen. "Wil ik wel nog wielrenner zijn?"

   

  Dumoulin kondigde in mei zijn comeback aan. De Spelen in Tokio waren zijn grote drijfveer. "Speciaal voor deze tijdrit ben ik teruggekomen", reageert de winnaar van de zilveren medaille.

   

  "Afgelopen winter zag ik het niet meer zitten als wielrenner. Ik was overtraind en was het fietsen moe. Deze zilveren medaille heeft voor mij dan ook een gouden randje."

   

  Dumoulin zal ook na deze tijdrit renner blijven. "Ik ga door, dat heb ik afgelopen week besloten. Nee, ik start zeker niet in de Vuelta, maar ik zou graag het WK rijden."

  Dennis: "Ik heb de voorbije jaren geworsteld met mezelf"

  De bronzen medaille van Rohan Dennis er eentje van de veerkracht, omdat de Australiër de voorbije jaren vaak met zichzelf in de knoop lag.

   

  Dennis staat bekend als een eigenzinnige perfectionist. Als iemand ergens een steek laat vallen, moet die het vergelden.

   

  Zo stapte hij daags voor de Tour-tijdrit in Pau (2019) op, terwijl hij de grote kanshebber was voor de dagzege. Zijn ploeg Bahrein was tekortgeschoten qua tijdritmateriaal.

   

  "Ik heb de voorbije jaren mentaal geworsteld met mezelf. Ik trok me te veel aan van wat er online allemaal over mij geschreven wordt", blikt Dennis daarop terug.

   

  Dennis ruilde Bahrein in 2020 voor Ineos. Daar werd hem een betere begeleiding beloofd op weg naar de Spelen. En dat heeft vandaag zijn vruchten afgeworpen.

  Rituitslag Olympische SpelenRituitslag Olympische Spelen

    naamploegresultaat
  1Primož RoglicSLO55:04.19
  2Tom DumoulinNED+1:01.39
  3Rohan DennisAUS+1:03.90
  4Stefan KüngZWI+1:04.30
  5Filippo GannaITA+1:05.74
  6Wout van AertBEL+1:40.53
  7Kasper AsgreenDEN+1:48.02
  8Rigoberto UránCOL+2:14.50
  9Remco EvenepoelBEL+2:17.08
  10Patrick BevinNZL+2:20.10

  Lees ook: