Tim Declercq is de rode lantaarn: "Niet echt iets om trots op te zijn"

Krijgt Wim Vansevenant na 13 jaar een Belgische opvolger? In 2008 werd hij voor het 3e jaar op een rij de rode lantaarn van de Tour de France. Nu ligt Tim Declercq op koers om de Tour als laatste te beëindigen.

Door de opgave van Amund Grøndahl Jansen is Tim Declercq plots de 145e en laatste renner in het klassement, de zogeheten rode lantaarn. 3u46'39" zat hij al langer in het zadel dan gele trui Tadej Pogacar. Declercq heeft een buffer van meer dan 18 minuten op Cees Bol, dus het ziet er goed uit voor dat alternatieve nevenklassement.

 

"Het is niet echt een eer, niet echt iets om trots op te zijn", zegt Declercq. "Maar ik ben hier niet voor het klassement, dus dat interesseert mij niet. Ik probeer het team zoveel mogelijk te helpen en voor de rest zoveel mogelijk krachten te sparen."

 

"Zolang ik Parijs haal, is het goed  voor mij, op welke plaats ik dan eindig is van ondergeschikt belang."

 

Vroeger kon de rode lantaarn zijn aparte statuut te gelden maken in de criteriums na de Tour. "Nu is er maar eentje, vlak bij mijn deur in Roeselare. Het probleem is dat ik al onderhandeld heb, dus ik krijg er geen extra prijs voor."

Een bonus in de criteriums? Er is er maar eentje en ik heb al onderhandeld over mijn prijs.

Tim Declercq

"De tijdslimiet is hier veel strenger dan in de Giro"

Declercq moet de Tour natuurlijk eerst nog uitrijden. Na zijn crash in de rit van vrijdag en zijn lijdensweg op zaterdag leek dat plots onwaarschijnlijk. "Ik heb nergens meer superveel last, maar toch ben ik een paar procentjes minder dan ervoor. Ik word wel elke dag weer beter, maar ik heb niet meer het gevoel van voordien."

 

"Vandaag wordt een moeilijke rit. We zullen zelf serieus moeten doorrijden en ervoor zorgen dat de vlucht niet te veel minuten heeft voor wij zelf nog aan de bergen moeten beginnen."

 

"De tijdslimiet is iedere dag een van de belangrijkste thema's in de bespreking. Die limiet is hier veel strenger dan in de Giro. Zo willen ze blijkbaar wat spanning creëren. Het maakt het des te mooier als je het dan haalt. Maar als je ziet hoe sterk Mark hier nu rijdt... Als hij Parijs niet zou halen, moeten ze toch overwegen ons wat meer ruimte te geven."

Tour de France
-
ritdatumtype ritstart-finishtotaalwinnaarleider
1wegwedstrijdBilbao - Bilbao182 km
2wegwedstrijdVitoria-Gasteiz - San Sebastián208,9 km
3wegwedstrijdAmorebieta-Etxano - Bayonne187,4 km
4wegwedstrijdDax - Nogaro181,8 km
5wegwedstrijdPau - Laruns162,7 km
6wegwedstrijdTarbes - Cauterets-Cambasque144,9 km
7wegwedstrijdMont-de-Marsan - Bordeaux169,9 km
8wegwedstrijdLibourne - Limoges200,7 km
9wegwedstrijdSaint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme182,4 km
10wegwedstrijdVulcania - Issoire167,2 km
11wegwedstrijdClermont-Ferrand - Moulins179,8 km
12wegwedstrijdRoanne - Belleville-en-Beaujolais168,8 km
13wegwedstrijdChâtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier137,8 km
14wegwedstrijdAnnemasse - Morzine151,8 km
15wegwedstrijdLes Gets - Saint-Gervais-les-Bains179 km
16individuele tijdritPassy - Combloux22,4 km
17wegwedstrijdSaint-Gervais-les-Bains - Courchevel165,7 km
18wegwedstrijdMoûtiers - Bourg-en-Bresse184,9 km
19wegwedstrijdMoirans-en-Montagne - Poligny172,8 km
20wegwedstrijdBelfort - Le Markstein133,5 km
21wegwedstrijdSaint-Quentin-en-Yvelines - Parijs115,1 km