Ga naar de inhoud

Frank Hoste: "Als Van Aert beweegt in Tokio, zullen ze meteen op zijn wiel zitten"

Wout van Aert liet nog maar eens zien dat hij in bloedvorm verkeert.

Frank Hoste neemt voor de slotweek in deze Tour het stokje over van Serge Pauwels als compagnon van radiocommentator Christophe Vandegoor. In hun dagelijkse Sporza Tour-podcast fileren ze vandaag de prestaties van Wout van Aert en Jan Bakelants én analyseren ze de strijd voor de groene trui. "In Parijs zal er ook niks te doen zijn aan Cavendish."

"Bakelants heeft een misstap begaan"

Jan Bakelants kleurde mee de dag door al vroeg in de aanval te trekken, maar moest passen toen Patrick Konrad zijn beslissende versnelling plaatste. Volgens Frank Hoste heeft hij dat deels aan zichzelf te wijten.

 

"Hij heeft veel energie verloren toen ze met drie weg waren. Daar heeft hij een prijs voor betaald toen Konrad begon te rijden om weg te raken. Toen had hij een dipje, maar op de laatste beklimming was hij weer heel goed."

 

"Hij heeft een misstap begaan door zoveel energie te steken in die vlucht met drie, terwijl ze slechts 30 seconden voorsprong hadden op de achtervolgers."

 

Bakelants zorgde er wel voor dat zijn team Intermarché-Wanty-Gobert eindelijk eens in beeld kwam in deze Tour. Ploegleider Hilaire Van der Schueren had voor de rit nog verkondigd dat de dokter en de osteopaat voorlopig de beste mannen waren bij de ploeg. Was dat een manier om Bakelants te prikkelen?

 

"Dat kan zeker werken, Peter Post heeft het destijds ook bij mij gedaan. Ik was Belgisch kampioen en zat tijdens de Tour af te zien in het peloton. Post zei toen dat ik niet achteraan het peloton moest rijden, omdat ik de Belgische trui had."

 

"Ik kon toen niet beter, maar die kritiek geeft je in je onderbewustzijn toch een prikkel waardoor je boven jezelf gaat uitstijgen. Zonder het te beseffen won ik daardoor wel een klassieker en een rit in de Tour."

"Bakelants is natuurlijk misnoegd over die kritiek, maar ik heb zelf ondervonden dat het werkt. Je kan het wel beter individueel doen. Bij de ene werkt die negatieve kritiek, bij de andere niet. Voor hetzelfde geld stapte Bakelants af, dat is dan het risico dat je neemt."

Jan Bakelants moest passen toen ritwinnaar Patrick Konrad versnelde.

"Wegrijden op de Ventoux was betere zet dan wat Van Aert vandaag deed"

Een andere Belg die zich nog maar eens in de kijker reed, was Wout van Aert. Op de laatste beklimming pakte hij plots uit met een stevige versnelling. Verrassend, ook voor Hoste.

 

"Ik heb er geen verklaring voor. Misschien wou hij eens zijn benen strekken? Hij kan zich morgen ook nog uitleven door weg te rijden met een groepje zoals op de Ventoux. Dat is een betere zet dan wat hij vandaag deed, want nu heeft het niks opgebracht."

 

"Iedereen die ook meedoet in de olympische wegrit in Tokio heeft nu opnieuw gezien dat hij super rijdt. Als hij nu beweegt in Tokio, zullen ze meteen op zijn wiel zitten."

Van Aert kan zich morgen ook nog uitleven door weg te rijden met een groepje 

Frank Hoste

"Cavendish pakt gewoon de groene trui"

Mark Cavendish kwam vandaag uiteraard niet in het stuk voor, maar zag wel zijn concurrenten voor het groen naderen. Michael Matthews en Sonny Colbrelli sprokkelden punten bij de tussensprint én aan de finish. Toch moet Cavendish zich volgens Hoste geen zorgen maken.

 

"Cavendish kwam vandaag lachend over de streep. Colbrelli zit misschien met de groene trui in zijn achterhoofd, maar wil toch vooral een rit winnen. Matthews rijdt dan weer zuiver voor de punten, want hij heeft gezien dat Colbrelli hem ook in een lastige sprint makkelijk klopt."

 

"Cavendish pakt gewoon de groene trui volgens mij, ook door de manier waarop Deceuninck-Quick Step de sprint aantrekt. Als ze dat voor Colbrelli, Matthews of Philipsen doen, dan winnen die ook. Cavendish komt pas de laatste 150 meter op kop, terwijl ze achter hem moeten wringen en in de wind rijden."

 

"Hij vertrekt en er is niks meer aan te doen. Als de ploeg het in Parijs op dezelfde manier voor elkaar krijgt, dan zal er ook daar niks aan te doen zijn."

Tour de France
ritdatumstart - finishtype rittotaalwinnaarleider
1
01/07Bilbao - Bilbao
Semi Bergetappe
182 km
Adam Yates
Adam Yates
2
02/07Vitoria-Gasteiz - San Sebastián
Semi Bergetappe
207,3 km
Victor Lafay
Adam Yates
3
03/07Amorebieta-Etxano - Bayonne
Vlak
193,5 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
4
04/07Dax - Nogaro
Vlak
181,8 km
Jasper Philipsen
Adam Yates
5
05/07Pau - Laruns
Bergetappe
162,7 km
Jai Hindley
Jai Hindley
6
06/07Tarbes - Cauterets-Cambasque
Bergetappe
144,9 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
7
07/07Mont-de-Marsan - Bordeaux
Vlak
169,9 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
8
08/07Libourne - Limoges
Vlak
200,7 km
Mads Pedersen
Jonas Vingegaard
9
09/07Saint-Léonard-de-Noblat - Puy de Dôme
Bergetappe
182,4 km
Michael Woods
Jonas Vingegaard
rustdag 10/07
10
11/07Vulcania - Issoire
Bergetappe
167,2 km
Pello Bilbao
Jonas Vingegaard
11
12/07Clermont-Ferrand - Moulins
Vlak
179,3 km
Jasper Philipsen
Jonas Vingegaard
12
13/07Roanne - Belleville-en-Beaujolais
Semi Bergetappe
168 km
Ion Izagirre
Jonas Vingegaard
13
14/07Châtillon-sur-Chalaronne - Col du Grand Colombier
Bergetappe
137,8 km
Michal Kwiatkowski
Jonas Vingegaard
14
15/07Annemasse - Morzine
Bergetappe
150,4 km
Carlos Rodríguez
Jonas Vingegaard
15
16/07Les Gets - Le Bettex
Bergetappe
179 km
Wout Poels
Jonas Vingegaard
rustdag 17/07
16
18/07Passy - Combloux
tijdrit
22,4 km
Jonas Vingegaard
Jonas Vingegaard
17
19/07Saint-Gervais Mont-Blanc - Courchevel
Bergetappe
165,7 km
Felix Gall
Jonas Vingegaard
18
20/07Moûtiers - Bourg-en-Bresse
Vlak
184,9 km
Kasper Asgreen
Jonas Vingegaard
19
21/07Moirans-en-Montagne - Poligny
Vlak
172,8 km
Matej Mohoric
Jonas Vingegaard
20
22/07Belfort - Le Markstein
Bergetappe
133,5 km
Tadej Pogacar
Jonas Vingegaard
21
23/07Saint-Quentin-en-Yvelines - Parijs
Vlak
115,1 km
Jordi Meeus
Jonas Vingegaard